Ook in het najaar voldoende vitamine D? Dit is hoe je dat doet

vitamine d

Met deze tips krijg je voldoende vitamine D binnen

Het is natuurlijk heel belangrijk om genoeg vitaminen binnen te krijgen. Vitamine C voor een goede weerstand, en vitamine D voor stevige botten en tanden. Maar vooral in het najaar is het best een uitdaging om genoeg van die vitamine D binnen te krijgen. Dit is hoe je dat toch lukt.

Vitamine D

Wellicht ben je er ook mee opgegroeid: zodra de ‘r’ in de maand zat, kreeg je elke dag speciale vitamine D-supplementen. Een tekort aan vitamine D zorgt namelijk voor allerlei narigheid. Vitamine D haal je voor een goed deel uit het daglicht, en in het najaar zien we daar nu eenmaal minder van. Daarom was én is het bij veel mensen vaste prik om van september tot en met april voedingssupplementen in te nemen met extra vitamine D. Maar er zijn ook nog andere dingen waar je veel van deze belangrijke vitamine uit kunt halen.

1. Licht

De allerbelangrijkste tip is om tóch elke dag even naar buiten te gaan. De dagen worden korter en de lucht is vaker grijs dan blauw in de herfst en winter, maar alle beetjes zijn mooi meegenomen. Zie je dus een klein winterzonnetje? Haal dan even een frisse neus. Het is aan te raden om elke dag 15 à 30 minuten even met je gezicht in de zon te zitten. Omdat de zon zich in het najaar niet vaak laat zien, kun je ook kiezen voor enkele bezoekjes aan de zonnebank of een daglichtlamp. Deze werken echter niet altijd even goed. Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D namelijk dankzij UV-straling, en deze wordt bij veel lampen en zonnebanken weggefilterd. Wel zo handig, want de keerzijde van die UV-straling is dat je erdoor kan verbranden en dat deze huidkanker veroorzaakt.

2. Eten

Ook met je dieet kun je gelukkig veel vitamine D binnenkrijgen. Sowieso is het aan te raden om lekker afwisselend en gezond te eten. Maar voor een extra dosis vitamine D is het bovendien aan te raden om lekkere vette vis te eten. Zet dus minimaal 1 keer per week een goede portie zalm, makreel of haring op tafel. Ten slotte helpen ook boter, zuivel, en eieren bij de aanmaak van vitamine D.

3. Supplementen

Mocht je er toch met bovenstaande tips niet uitkomen, dan is het ook absoluut geen schande om dagelijks een tabletje of capsule met vitamine D-supplement in te nemen. Je kunt het beste kiezen voor een supplement met vitamine D3. Vitamine D2 werkt ook, maar D3 werkt net iets beter.

Lees ook: Deze symptomen wijzen op een vitamine B12-tekort

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, cottonbro

Array