Nationaal Hitteplan van kracht: ‘Let tijdens hittegolf op de kwetsbare ouderen’

hittegolf

De komende dagen wordt er een hittegolf verwacht

De komende dagen wordt er warm weer verwacht: de temperaturen kunnen stijgen tot boven de dertig graden en de voorspelling is dat dit ook een tijdje zo zal blijven. Volgens Weerplaza kan de hittegolf wel tot drie weken aanhouden.

Vanwege de weersverwachting is het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Hittegolf

De hittegolf waar ons land de komende tijd mee te maken gaat krijgen kan zorgen voor vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Vooral ouderen, mensen in zorginstellingen, chronische zieken en mensen met overgewicht kunnen meer last krijgen van de hitte. Het Nationaal Hitteplan is een boekwerk voor zorgverleners maar daarin allerlei richtlijnen om de hittegolf voor deze bevolkingsgroepen iets gemakkelijker te maken. Maar niet alleen zorgverleners hebben de plicht om extra op kwetsbare ouderen te letten.

Ouderen

Het Rode Kruis roept familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om tijdens de warme dagen extra goed op te letten. De ouderen hebben een extra grote kans om last te krijgen van uitdroging en oververhitting. Zorg ervoor dat de oudere genoeg drinkt, verzin samen met hem of haar manieren om het huis koel te hebben en zoek een goed plekje voor de favoriete stoel. Let er ook op dat de ouderen niet nog onder een dik winterdekbed slapen en dat ze zich koel kleden. Heb jij dus een kwetsbare oudere in de familie of als kennis? Check dan even regelmatig hoe de situatie ervoor staat.

Maatregelen

Maar niet alleen ouderen moeten met deze hoge temperaturen opletten. Iedereen moet extra alert zijn met het warme weer. Zo is de zonkracht de komende dagen heel erg hoog, waardoor de huid al binnen vijftien minuten kan verbranden. Breng daarom voelde zonnebrandcrème aan op de huid en herhaal dit meerdere keren per dag. Neem daarna ook de volgende andere maatregelen in acht:

  • Drink voldoende.
  • Draag dunne kleding die wel bescherming biedt tegen verbranding.
  • Blijf zo veel mogelijk in de schaduw.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag.
  • Houd de woning koel door middel van zonwering, ventilatoren of airconditioning.
  • Let extra om kwetsbare mensen in de omgeving die misschien extra zorg nodig hebben.

Lees ook: Zo houd je je huis koel zonder airco, goedkoop en effectief!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels