Steeds meer terrassen in Nederland zijn (grotendeels) rookvrij

Wat vind jij van de rookvrije terrassen? 

Mensen met een aversie tegen roken kunnen opgelucht (fris) ademhalen: steeds meer terrassen in Nederland zijn rookvrij, zo meldt anti-rookorganisatie Clean Air Nederland. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar veel terrassen bijgekomen waar je niet meer een sigaretje kunt opsteken.

Vorig jaar mocht op 29 terrassen deels niet meer geroken worden.

Steeds meer rookvrije terrassen

Het aantal terrassen waar (deels) niet meer gerookt mag worden, stijgt in een rap tempo. Vorig jaar mocht op 39 terrassen (deels) geen sigaretje meer opgestoken worden. Inmiddels blijkt dat je op 113 terrassen in Nederland niet meer mag roken. Het aantal is dus meer dan twee keer verdubbeld, maar als je je bedenkt dat Nederland duizenden terrassen heeft, is het aantal terrassen waar wel gerookt mag worden nog altijd erg groot.

Locaties

Met name terrassen die vaak worden bezocht door ouders met kinderen hebben een rookverbod ingesteld, zo weet Tom Voeten, voorzitter van Clean Air Nederland. Aan NOS vertelt hij dat ook veel kwaliteitsrestaurants vaker een rookvrij terras hebben. Daarentegen is bij terrassen waar veel jongeren komen veelal geen (gedeeltelijk) rookverbod van kracht.

Cijfers

Veel ondernemers vinden het best spannend om het terras (deels) rookvrij te maken. Om die reden benadrukt Voeten dat de cijfers niet compleet zijn, omdat ondernemers het rookvrije terras geen tot weinig publiciteit schenken. Het kan dus dat er meerdere rookvrije terrassen zijn, waar Clean Air Nederland niet vanaf weet. Ook moet de organisatie het hebben van mond-tot-mond informatie over rookvrije terrassen, ze gaan zelf niet de terrassen in Nederland bij langs.

Lees ook: Beloningssysteem werkt: cadeaubon helpt bij stoppen met roken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Unsplash