Nederlandse onderzoekers: ‘Trumps corona-wondermiddel werkt niet’

corona middel

Volgens de onderzoekers waren sommige patiënten zelfs slechter af met het middel

Al sinds maart had president Donald Trump hét wondermiddel tegen corona, zo claimde hij zelf. Hydroxychloroquine, een medicijn dat veelal wordt gebruikt bij malaria en reuma, zou ook een remedie zijn voor het coronavirus. Experts gingen daar al veelvuldig tegenin. Nu blijkt ook uit Nederlands onderzoek dat het ‘wondermiddel’ niet werkt.

Slechter af

Coronapatiënten die in ziekenhuizen hydroxychloroquine toegediend kregen, zijn niet geholpen door het middel. Sterker nog: ze waren soms slechter af dan de patiënten die het middel niet kregen. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Amsterdam onder coronapatiënten in negen Nederlandse ziekenhuizen.

Overlijden

Er zijn geen aanwijzingen voor dat er patiënten zijn overleden door toediening van het malariamiddel. Toch blijkt uit cijfers van het onderzoek dat coronapatiënten die het middel voorgeschreven kregen, anderhalf keer meer kans hadden om te overlijden dan andere patiënten.

Geen toeval

Infectioloog Edgar Peters legt uit dat deze uitkomsten niet op toeval berusten. “Alle patiënten in een bepaald ziekenhuis zijn hetzelfde behandeld, dus niet alleen patiënten die bijvoorbeeld ernstiger ziek waren.” De onderzoekers hebben ook gecorrigeerd op mogelijke verschillen in patiënteigenschappen, zoals leeftijd, geslacht en ernst van ziekte in de ziekenhuizen. “Ook dan bleek dat er geen verschil was in uitkomst met of zonder hydroxychloroquine”, aldus Peters.

Meer onderzoek

Tussen maart en half mei werd landelijk nog geadviseerd het reuma- en malariamiddel in te zetten bij coronapatiënten. Uit laboratoriumonderzoek leek het middel een remedie te zijn tegen corona, maar voldoende onderzoek ontbrak nog om duidelijke uitspraken te kunnen doen. Dit Nederlandse onderzoek is volgens Peters een waardevolle bijdrage in een uitgebreidere internationale studie naar de werking van hydroxychloroquine bij corona.

Trump blijft volhouden

Trump lijkt zijn gevonden wondermiddel tegen corona niet zo makkelijk op te geven. Hij plaatste op zijn Twitter nog een filmpje van een professor van de gerespecteerde universiteit Yale over corona en hydroxychloroquine. Een snelle zoekopdracht op Google laat zien dat deze professor alom bekritiseerd wordt voor zijn steun aan het middel en zijn onbewezen werking bij corona.

Lees ook: Corona-app werkt niet op bijna 1,5 miljoen smartphones

Bron: Metro | Beeld: Unsplash