Nee toch: is dit populaire drankje nu óók al slecht voor je tanden?

water drinken

Kan er ook nog wel bij…

Thee en koffie kunnen we beter laten staan wanneer we geen bruine tanden willen en frisdranken tasten het glazuur aan. We weten het. Wat er over blijft? Niet héél veel. Zeker niet na dit nieuws. Er schijnt namelijk een ogenschijnlijk onschuldig drankje te zijn dat helemaal niet zo onschuldig is voor je tanden als je dacht. 

Voortaan maar een gesteriliseerd glaasje water zonder citroen?

Overgevoelige tanden en gaatjes
Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is Spa Rood, oftewel: water met koolzuur, ook schadelijk voor je tanden. “Koolzuurhoudend water kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin (in Amerika is dit vaker het geval dan in Nederland, red.) de zuurtegraad van het water de hoogte injagen. Dit is slecht voor je tandglazuur en op termijn kan dit leiden tot overgevoelige tanden en meer gaatjes”, schrijft de krant.

Effect koolzuur
Maar heeft The Washington Post het wel bij het juiste einde? Spa Rood lijkt ons juist een goed alternatief voor frisdrank. Dus.. hoe zit het? Gelukkig blijkt het allemaal best mee te vallen. Koolzuur in het bruiswater zorgt er inderdaad voor dat de zuurtegraad wat de hoogte ingaat, maar dit heeft een minimum effect. Het koolzuur is veel te zwak om echt schade te kunnen veroorzaken.

Smaakjes
Toch had The Washington Post niet helemaal ongelijk. In veel gevallen is aan koolzuurhoudend water in Amerika een smaakje toegevoegd, en ook in Nederland ligt dit wel in de schappen. De smaakstoffen in het water zorgt ervoor dat het drankje veel zuurder wordt en dit tast je gebit wél aan. Kies daarom altijd voor enkel water met koolzuur en ga niet voor water met koolzuur waar een smaakje aan is toegevoegd.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels