Negatieve coronatest, maar nog wél klachten: dit moet je doen

negatieve coronatest

Moet je je opnieuw laten testen, in quarantaine of gewoon wachten tot je weer beter bent?

Pfieuw, je hebt geen corona. Dat is toch een opluchting. Een negatieve testuitslag betekent dat je op het moment van testen geen corona had. Maar wat nou als je last blijft houden van dat hoestje of die loopneus? Moet je je dan weer opnieuw laten testen en in quarantaine of gewoon wachten tot de klachten weggaan? Wij leggen het uit. 

Coronatest

Het is herfst. De dagen worden korter en kouder en veel mensen krijgen last van een verkoudheid of een griepje. Normaal gesproken is dit niet zo alarmerend, maar deze klachten lijken erg op het coronavirus. Daarom is het altijd verstandig om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven en je te laten testen. De coronatest kan alleen laten zien of je op het moment van testen corona hebt. Ben je negatief getest, dan hoef je niet meer thuis te blijven, tenzij je een nauw contact bent van een bevestigde coronapatiënt. In dit geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van tien dagen thuis.

Nog steeds klachten

Het kan zo zijn dat je na een negatieve coronatest nog steeds blijft niezen of hoesten. Volgens een woordvoerder van het RIVM is het niet nodig om een nieuwe test aan te vragen. “Als de klachten aan blijven houden, maar onveranderd zijn en die persoon is negatief getest, dan kun je ervan uitgaan dat diegene niet besmet is met het coronavirus”, aldus de woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Wél een nieuwe test

Krijg je echter opnieuw of andere coronagerelateerde klachten? Heb je bijvoorbeeld eerst alleen een loopneus, maar krijg je een week na de negatieve testuitslag ook ineens keelpijn of moet je hoesten, dan raadt het RIVM je wel aan om thuis te blijven en een nieuwe coronatest aan te vragen. “Vooral koorts is ook een sterk signaal dat er iets mis is”, laat de woordvoerder weten.

Lees ook: Dit jaar de griepprik halen gaat door corona nét even anders

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema