Last van netelroos? Probeer dan deze natuurlijke middeltjes eens

netelroos

Deze middeltjes kunnen verlichting tegen netelroos bieden

Mensen die last hebben van netelroos weten hoe vervelend de huidaandoening kan zijn. De jeuk kan in sommige gevallen ondragelijk worden. Netelroos komt vaker voor bij mensen dan je zou verwachten. Maar liefst 20 procent van de bevolking heeft de huidaandoening ooit gehad. Wat is netelroos eigenlijk precies, en beter nog: hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf?

Mogelijk helpen deze middeltjes je om de klachten bij netelroos te verminderen.

Oorzaak van netelroos

Netelroos is een huidaandoening die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie. De huid kan bijvoorbeeld geprikkeld worden door iets waar je allergisch voor bent. Ook bepaalde voeding of medicijnen als antibiotica kunnen huidreactie veroorzaken. Tenslotte hebben weersveranderingen, overgevoeligheid voor de zon of psychische factoren als drukte en stress invloed op het ontstaan van netelroos.

Uiterlijke kenmerken

Qua uiterlijke kenmerken heeft netelroos veel weg van de huidreactie op brandnetels. De huid wordt lichtroze van kleur en vertoont gezwollen vlekken, die ook wel galbulten worden genoemd. De vlekken kunnen enorm jeuken, maar zijn in veel gevallen ongevaarlijk voor de gezondheid. Bij veel mensen speelt de jeuk voornamelijk ’s nachts op, wat zorgt voor een verstoorde nachtrust. In de ernstige gevallen gaan de symptomen van netelroos samen met vermoeidheid, zweten, koude rillingen of gewrichtspijn.

Snelle oplossingen

Zo min mogelijk krabben aan de geïrriteerde huid is één van de beste oplossingen, hoe moeilijk dit soms ook is. Wanneer er iets in contact komt met de huid, zal het jeukende gevoel verergeren. Daarnaast verergeren alcohol, hitte, aspirine en stress de klachten ook. Verkoel je huid door een lauwe douche te nemen of dep de huid met een natte (hand)doek en wat azijn. Netelroos kan snel opzetten, maar kan net zo snel weer verdwijnen. Sommige mensen hebben minder geluk en kunnen enkele dagen tot weken last hebben van de huiduitslag.

Gerichte behandelingen

De juiste remedie tegen netelroos verschilt per persoon, omdat de oorzaak van de huidaandoening ook kan verschillen per persoon. Bij veel mensen helpt het om de huiduitslag te behandelen met crèmes die aloë vera bevatten. Deze plantensoort heeft een verkoelende werking op de huid. Denk je dat de uitslag resultaat is van een allergische reactie? Dan kun je het best een allergietest bij de huisarts laten doen. Op deze manier achterhaal je de oorzaak en kan de juiste medicatie als bijvoorbeeld antihistaminica helpen om de klachten te voorkomen. Tenslotte kan kamille ook goed werken als natuurlijk wondermiddel om de jeuk van netelroos te verzachten.

Lees ook: Spit in je onderrug: ‘Moet je rust houden of juist bewegen?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HuidfondsUMC UtrechtGezonder Leven, Margriet | Beeld: Wikipedia, BruceBlaus