Je neus snuiten of ophalen: wat is beter voor je gezondheid?

neus snuiten

Een volle neus snuiten of ophalen?

Eens in de zoveel tijd krijgen we te maken met een fikse verkoudheid waarbij het snotteren niet lijkt te stoppen en de zakdoekjes niet aan te slepen zijn. Je blijft je neus maar snuiten en uiteindelijk eindig je met een schrale, rode en pijnlijke neus. Kun je hem niet beter ophalen?

Dit is het antwoord!

Opgezwollen slijmvliezen

René Poublon, KNO-arts in het Rotterdamse Erasmus MC, vertelt aan Margriet dat het echt beter is om de neus op te halen, hoe vies dit ook klinkt. Het snot dat zich in je neus bevindt dient eigenlijk als verdedigingsmechanisme: het houdt stofdeeltjes en ziekteverwekkers buiten. Lukt het een virus tóch om de neus binnen te dringen, dan word je verkouden. Het slijmvlies in de neusholte raakt dan ontstoken waardoor het opzwelt en meer snot gaat produceren dan het normaal gesproken zou doen.

Neus ophalen

Ga je op dat moment veel druk zetten door veelvuldig je neus te snuiten, dan bouw je een bepaalde overdruk op. Deze druk kan ervoor zorgen dat het snot dat zich in je neus bevindt de verkeerde kant opschiet en in je bijholte gaat zitten. Dan ontstaat makkelijk een bijholteontsteking, waarna je veel verder van huis bent. Je kunt beter je neus ophalen om je bijholtes te beschermen. Lukt het niet echt? Dan kan een neusspray verlichting brengen; dit doet de slijmvliezen slinken. Gebruikt dit niet langer dan een week! Ook spoelen met zout water kan verlichting bieden; zout water verdunt snot waardoor het makkelijker wegspoelt.

Lees ook: Zo kom je van een gevaarlijke neussprayverslaving af

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Minot Air Force Base