Neuspeuteren: dit is waarom héél veel mensen dat doen

neuspeuteren

Volgens een Oostenrijkse arts is het eten van je snotjes zelfs een heel goed idee

Wees eerlijk: heb jij ooit in je neus gepeuterd? De kans is heel groot van wel. Volgens een Amerikaans onderzoek uit 1995 steken maar liefst 9 van de 10 mensen regelmatig hun vinger in hun neus. Maar waarom vinden zoveel mensen neuspeuteren zo fijn? En wat te doen met de opbrengst? 

Favoriete hobby

Hoewel veel mensen niet zullen toegeven dat ze het doen, maakt een meerderheid zich wel degelijk schuldig aan neuspeuteren. In de bovengenoemde studie uit 1995 stuurden wetenschappers een vragenlijst naar duizend willekeurige mensen in Wisconsin, waarvan 254 mensen wel een boekje wilden opendoen over hun neuspeutergedrag. Bijna alle ondervraagden (91 procent) gaven aan regelmatig in hun neus te graven naar snotjes. In enkele gevallen nam het neuspeuteren ernstige gevallen aan. Zo waren er een paar mensen die minstens twee keer per uur met hun vinger in hun neus zaten of zelfs een gat in hun tussenschotje hadden door het veelvuldige gepulk. Er is zelfs een naam voor obsessief neuspeuteren: rinotillexomanie. Weer wat geleerd.

Waarom neuspeuteren?

Van alle dingen die je op een dag kunt doen, staat neuspeuteren bij veel mensen waarschijnlijk niet bovenaan het lijstje. Toch is het iets wat veelvuldig gebeurt. Bijvoorbeeld even snel in de auto of onder het televisie kijken. Waarom mensen in hun neus pulken? Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen en verschilt van persoon tot persoon. Zo kan iemands neus heel droog zijn, jeuken of er kan een snotje ‘dwarsliggen’. Een snel pulkje in de neus kan dan tot veel verlichting zorgen. Anderen doen het weer uit verveling of uit gewoonte.

Delicatesse

Er zit natuurlijk een verschil tussen in je neus pulken en het opeten van je snotjes. Hoeveel mensen hun eigen vangst eten, is niet bekend. Toch lijkt de Britse televisiepresentator Stefan Gates te weten dat veel mensen dit doen. In zijn boek Gastronaut schrijft hij namelijk dat 44 procent van de volwassenen die hij heeft ondervraagd wel eens hun snotjes hebben opgegeten. En daar genoten ze nog van ook. Neuspeuteren is dus niet alleen een manier om je neus weer schoon te maken of om de verveling door te komen, maar ook voor veel mensen een delicatesse.

Is snot eten (on)gezond?

Of snot lekker smaakt, dat laten we even in het midden. Maar kan het ook kwaad om de groene vriendjes uit je neus op te peuzelen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Snot werkt namelijk als een beschermlaagje in je neus: het voorkomt dat stof en potentiële indringers als bacteriën en virussen je neus en luchtwegen binnendringen. Je snotjes zitten dus vol ingeademde viezigheid. Volgens sommigen is het dan ook geen goed idee om het groene spul op te eten. Anderen menen echter dat dit juist een reden is om snot te eten. Zo zegt de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger: “Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennismaken met een verzwakte ziekteverwerker. Je bouwt dan specifieke weerstand op. Het werkt net als een vaccin.”

Ook presentator Gates ziet er geen probleem in om zo nu en dan uit je neus te snacken. Volgens hem belandt het snot anders via de trilhaartjes in je maag – met vuil en bacteriën en al. Dan kun je net zo goed lekker neuspeuteren en de opbrengst in je mond stoppen.

Niet ongevaarlijk

Los van vuile snotjes die wel of niet gezond zouden zijn, gaat neuspeuteren helaas gepaard met een paar risico’s. De kans is niet heel groot dat je ernstige schade overhoudt aan je neusgepulk, maar toch liggen de volgende klachten op de loer:

  • Infecties. Je vingernagels kunnen kleine sneetjes in het neusweefsel achterlaten. Als hier bacteriën in terechtkomen, kan dit voor vervelende infecties zorgen. Uit een onderzoek uit 2006 blijkt dat mensen die in hun neus peuteren, meer kans hebben om Staphylococcus bij zich te dragen. Deze bacterie kan tot een ernstige infectie leiden.
  • Verspreiden van ziektes. Zoals gezegd vangt snot bacteriën, virussen en stof op wanneer je inademt. Als je in je neus peutert, kan het zo zijn dat je deze ziektekiemen met anderen deelt.
  • Beschadiging van de neusholte. Zit jij regelmatig met je vinger in je neus te pulken? Dan kan je je neusholte beschadigen. Uit een studie blijkt dat mensen die dwangmatig neuspeuteren last kunnen krijgen van ontstoken en gezwollen neusweefsel. Na verloop van tijd kan dit de neusgatopeningen vernauwen.
  • Bloedneus. Al dat neusgepeuter kan ervoor zorgen dat gevoelige bloedvaten breken of scheuren. Dit kan leiden tot bloedingen.
  • Schade aan het neustussenschot. Het septum of het neustussenschot kan beschadigd raken als je veel in je neus pulkt. Er kan zelfs een gat in ontstaan. Dit wordt een septumperforatie genoemd.
  • Zweren. Ook kun je last krijgen van nasale vestibulitis. Hierbij is het begin en het voorste deel van de neusholte ontstoken. Dit kan uiteindelijk leiden tot neuszweren met pijnlijke korstjes en zwelling.

Lees ook: Vaak last van een spontane bloedneus? Dit is wat je eraan kunt doen

Bron: Quest, Healthline, VSM, Mens en Gezondheid | Beeld: Pexels, Ketut Subiyanto