Neusspray is niet zo onschuldig als het lijkt: zo kom je van een gevaarlijke neussprayverslaving af

Neusspray is niet zo onschuldig als het lijkt

Neusspray lijkt heel ongevaarlijk, maar toch blijken er wel risico’s aan te kleven. Het helpt je in eerste instantie van een nare verstopte neus af, maar al gauw zul je merken dat je de neusspray nodig hebt en je eigenlijk niet meer kunt stoppen met sprayen. Dat is het moment dat je de alarmbellen moet horen ringen, want dan is er sprake van een verslaving en die is niet zonder gevaren.

Niet elke neusspray is een veroorzaker van een verslaving.

Xylometazoline
De neussprays met het stofje Xylometazoline zijn wel verslavend. Deze stof zorgt ervoor dat slijmvlies binnenin je neus steeds kleiner wordt en de bloedvaatjes vernauwt. Hierdoor zul je even vrijer kunnen ademen, maar helaas worden die bloedvaatjes weer wijder als je stopt met sprayen. Je zult na zeven dagen sprayen zien dat je steeds meer neusspray nodig zult hebben, omdat je slijmvlies opzwelt en je neus daardoor steeds vaker verstopt zit. Dit is het moment dat je verslaaft raakt.

Trilhaartjes
Daarbij beschadigd de neusspray ook de trilhaartjes in je neus. Hierdoor zul je vatbaarder zijn voor verschillende bacteriën en infecties. Gelukkig herstellen deze haartjes wel weer als je stopt met sprayen en dat is ook de enige mogelijkheid om van de verslaving af te komen. Minderen helpt niet. Mocht in een keer stoppen echt niet lukken, dan kun je het beste alleen sprayen in één neusgat. Hierdoor kun je wel door je neus ademen en zal het makkelijker worden om volledig te stoppen.

Lees ook:Huh: blijkbaar is dít de makkelijkste taal om te leren

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Tips en Weetjes©