Nieuw onderzoek wijst uit: je kunt zelf de kans op dementie verkleinen

dementie

Wat sociaal contact wel niet met ons doet

Gezond ouder worden, dat wil iedereen. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar er is een hoop zelf aan te doen. Een sociaal leven verkleint de kans op dementie volgens experts.

Sociale contacten

Volgens onderzoeker en klinisch psycholoog Suraj Samtani is contact hebben met anderen een manier om onze geest en ons lichaam gezond te houden. Sociale interacties zijn belangrijk voor ons, omdat mensen van nature sociaal zijn.

Onderzoek

Het sociale leven van meerdere deelnemers, waaronder 65-plussers werd onderzocht. Hoe tevreden waren deze mensen met hun vrienden? Waren ze getrouwd of hadden ze een relatie? Diende een goede vriend of vriendin als steun en toeverlaat? Het in beeld brengen of de deelnemers tijdens een studie dementie of een milde cognitieve stoornis hadden ontwikkeld, was de volgende stap voor de onderzoekers. ”In het onderzoek is vooral gekeken naar sociale variabelen, zoals contact met familie en vrienden, sociale steun, samenwonen met anderen en deelnemen aan gemeenschapsactiviteiten”, vertelt Samtani. Tijdens het onderzoek is gekeken naar welke factoren invloed hebben op een lager risico op dementie.

Resultaat

Uit het onderzoek is gebleken dat je met een druk sociaal leven, minder risico hebt op dementie of een milde cognitieve stoornis. Daarnaast leef je ook nog eens langer! Volgens Samtani vermindert het risico op dementie als je maandelijks contact hebt met vrienden of familie én als je iemand hebt die je in vertrouwen kunt nemen. Ook het samenwonen met andere mensen en gemeenschapsactiviteiten, zoals spelletjes en vrijwilligerswerk helpen je om langer te leven!

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe dat zit. Volgens Samtani is de reden hierachter niet zo moeilijk. Ons brein blijft actief en het onze hersenen worden gestimuleerd, wanneer we regelmatig sociaal contact hebben met vrienden en familie. Ook vermindert je stressgehalte wanneer je iemand hebt die je steunt en die je kan vertrouwen. En dat is weer goed voor onze algehele gezondheid. Stress is namelijk een boosdoener voor onze gezondheid. Het is gekoppeld aan de risicofactoren voor dementie, zoals een hoge bloeddruk of een depressie.

Advies

Dankzij dit onderzoek is er nu meer bekend over welke sociale connecties er precies nodig zijn voor een gezond brein en een langer leven. Tevens zijn de resultaten van dit onderzoek belangrijke informatie voor de gezondheidszorg. ”Er moet niet alleen naar de fysieke gezondheid van patiënten gekeken worden, maar ook naar de sociale gezondheid”, aldus Samtani. Zijn deze patiënten eenzaam of hebben ze sociaal contact? Het is van belang om dit te weten. Daarnaast is het een idee om steden en dorpen anders in te richten. Gemeenschapsactiviteiten moeten worden aangemoedigd om mensen langer gezond te houden.

Lees ook: Waarom je elke dag 11 minuten moet wandelen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels