6 oefeningen om stress en angstgevoelens te verminderen

oefeningen stress angsrgevoelens

Eenvoudige oefeningen leren je om je mentale gezondheid te verbeteren en angst verminderen

Als we gestrest, verdrietig, angstig, geïrriteerd of boos zijn, willen we meestal dat die gevoelens het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Het kan moeilijk zijn om met deze emoties te zitten, vooral als we het gevoel hebben dat er geen uitweg is. We kunnen proberen ze te overstemmen met Netflix, werk, lichaamsbeweging of een reep chocolade. Toch zijn er effectievere manieren om van je angstgevoelens en stress af te komen. Dit is hoe je dit kunt doen.

Wat is mindfulness?

Misschien heb je de term al eens voorbij horen komen: mindfulness. Maar wat houdt dit precies in? Moeten we hierbij denken aan zweverige meditatie-oefeningen? Nee, met mindfulness wordt bedoelt dat je door middel van oefeningen het zelfbewustzijn in het huidige moment ontdekt. Het stelt ons in staat om een gezonde onderscheidingsvermogen te ontwikkelen in onze dagelijkse ervaringen en de elementen van ons denken, spreken en gedrag te identificeren.

Simpele oefeningen voor je mentale gezondheid

Het leuke van mindfulness is dat het door iedereen kan worden beoefend, zelfs door kinderen, op elke plaats en op elk moment. Dus of je nu wilt leren om in contact te komen met je eigen emoties of je kinderen mindfulness wilt leren, er is voor iedereen wat wils. Experts hebben een aantal simpele oefeningen uitgewerkt die kunnen bijdragen aan het verbeteren van je mentale gezondheid.

Het naamspel

Dit spel is eenvoudiger dan ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’ en toch kan het een krachtig hulpmiddel zijn om uit die negatieve spiraal te komen. Kijk eerst om je heen en noem drie dingen die je kunt horen, dan twee dingen die je kunt zien en tot slot één emotie dat je op dat moment voelt. “Door dit te doen, kun je jezelf aarden door je bewustzijn van je lichaam en je omgeving te vergroten”, stelt therapeut en yoga-instructeur Magdalene Martinez.

Intentiebepalingen

Neem even de tijd om jezelf aandacht te geven voordat je je laptop opent en aan je gebruikelijke sleur begint. “Als je ’s ochtends wat tijd vrijmaakt om je intenties voor de dag te formuleren, kun je de dag met een heldere geest beginnen”, stelt mentaliteitscoach Shirin Eskandani. “Dit kan beweging, lezen of meditatie zijn. Wees flexibel en doe wat voor jou het beste voelt.” Als je merkt dat je meer een nachtbraker bent dan een vroege vogel, kan het moeilijk zijn om je eigen ochtendoefening te vormen. Zoek in dat geval ’s middags of ’s avonds tijd om tot rust te komen. Het enige dat je nodig hebt, is tien minuten, adviseert Eskandani.

Lees verder op de volgende pagina welke vier oefeningen je nog meer kunt uitvoeren om stress en angstgevoelens te verminderen.

Pagina 1/2