Oei: dit is waarom het eten van appelpitten niet goed voor je is

appelpitten

En het zijn niet alleen appelpitten die slecht voor je zijn

Een appeltje voor de dorst is lekker én gezond. Of in elk geval: het grootste deel van een appel is gezond voor je. Die appelpitten rond het klokhuis, met hun bittere smaak, kun je echter beter overslaan. Ze zijn namelijk giftig! Max Vandaag heeft precies uitgezocht hoe het zit.

Appelpitten

De meeste mensen eten om het klokhuis van een appel heen. De harde kern en de bittere pitten zijn vaak geen favoriet onderdeel van het frisse stuk fruit. Maar ook voor je gezondheid is er een goede reden om de pitten niet op te eten. De pitten zijn namelijk giftig, en kunnen in grote hoeveelheden erg nare gevolgen hebben voor je gezondheid.

Gif

Om het preciezer te zeggen: de pitten van appels bevatten een stofje dat door je lichaam wordt omgezet naar cyanide. Dit stofje is ook wel bekend als blauwzuur. Hierbij geldt overigens dat deze stof niet altijd vrijkomt. Als je de pitten in hun geheel doorslikt, dan is er niks aan de hand. De pitten komen dan gewoon net zo natuurlijk weer naar buiten als de rest van je eten. Maar kauw je de pitten fijn? Of stop je ze in een blender voor een lekkere smoothie? Dan zijn de risico’s een stuk groter. Een pitje hier en daar per ongeluk doorslikken is ook geen probleem. Dan is de dosis zo laag, dat je lever het prima kan afbreken.

Andere soorten fruit

Overigens zijn appels niet de enige vruchten met giftige pitten. Ook peren en abrikozen hebben giftige pitten. De pitten uit steenvruchten zoals pruimen, kersen en perziken hebben hetzelfde risico. Toch zonder zorgen over pitten genieten van een stuk fruit? Kies dan voor bijvoorbeeld druiven, kiwi’s, aardbeien, of een lekkere (water)meloen. Genoeg te genieten dus!

Lees ook: Feit of fabel: kan grapefruit invloed hebben op je medicijnen?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Estudio Bloom