Oei: waarom je altijd moet oppassen met de dosering van paracetamol

paracetamol dosering

De pijnstiller is niet altijd zo onschuldig als je misschien denkt

Bij veel mensen ligt paracetamol standaard in de keukenla of in het medicijnkastje. Maar voor je bij elk pijntje naar zo’n pijnstiller grijpt, is het verstandig om even goed na te denken. Zelfs met paracetamol moet je namelijk goed op de dosering passen.

Dosering paracetamol

Omdat paracetamol gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar is, gaan we er al snel erg makkelijk mee om. Hoofdpijn? Paracetamol. Spierpijn? Paracetamol. Menstruatiepijn? Paracetamol. De meeste pillen bevatten 500 milligram van de werkzame stof, en over het algemeen wordt aangeraden om maximaal vier keer per dag zo’n één a twee van de pillen in te nemen. Maar ga je over deze dosis heen, of gebruik je wekenlang achter elkaar een goede hoeveelheid paracetamol? Dan loop je verschillende gezondheidsrisico’s.

Risico

Zelfs een onschuldige pijnstiller als paracetamol kan in de verkeerde dosering namelijk nare gevolgen hebben voor je lichaam. Gebruik je een dosering van meer dan vijf pillen per dag voor meerdere aaneengesloten weken? Dan loop je een kleine kans op schade aan lever, nieren en bloed, schrijft Max Vandaag. Ook kunnen onderliggende gezondheidsproblemen een risicofactor zijn. Zo is de kans op leverschade groter voor iemand met bijvoorbeeld levercirrose.

Geen paracetamol

Dus, je wilt dat doosje paracetamol eens in z’n medicijnkastje laten liggen. Maar wat zijn dan je opties? Bij hoofdpijn kunnen bijvoorbeeld te weinig slaap, alcoholgebruik of stress de oorzaak zijn. Pak liever deze zaken aan dan dat je het symptoom onderdrukt met een pijnstiller. Bij rugpijn kunnen een lichte fietstocht of wandeling voor verlichting zorgen. En heb je last van spierpijn? Ga dan voor een massage – dat kun je tegenwoordig ook makkelijk zelf doen met bijvoorbeeld een handige roller. Mogelijkheden genoeg!

Lees ook: Kun je pijnstillers innemen op een lege maag?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels, Cottonbro