Oeps: kauwgom ingeslikt? Dit doet het met je lichaam

Is kauwgom inslikken schadelijk voor je gezondheid?

‘Het duurt zeven jaar voor kauwgom uit je lichaam verdwenen is’ en ‘als je kauwgom inslikt, groeit er een kauwgomballenboom in je buik’, een paar uitspraken die je als kind weleens te horen kreeg als je voor de zoveelste keer de mierzoete Bubblegum kauwgom in je mond stopte. Je moeder drukte je dan ook dagelijks op het hart om niet te rennen of te spelen wanneer je het snoepje in je mond had. Gom inslikken was in je moeders ogen een van de ergste dingen die kon gebeuren, maar hoe slecht is het nou echt?


Dat er een kauwgomballenboom in je buik zou groeien als je kauwgom hebt doorgeslikt, is klinklare onzin.

Geen zorgen
Kauwgom er natuurlijk niet voor gemaakt om door te slikken, maar er is nog geen nood aan de man wanneer dit een keer per ongeluk gebeurt. Kauwgom bestaat -net als anders voedingsmiddelen- uit zoetstoffen, smaak- en kleurstoffen en deze kunnen gewoon door het lichaam worden verteerd. Maar er kleeft wel een ander nadeel aan het inslikken van het snoepje. De gum zelf wordt niet verteert, zelfs niet door het sterkste maagzuur, maar het blijft ook niet in je maag ‘plakken’ en veroorzaakt ook geen verstopping. Net als bij ander voedsel komt gom uiteindelijk gewoon binnen 24 á 48 uur in je poep terecht. In principe zijn er dus geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het inslikken van kauwgom.

Wel kan er sprake zijn van verstikking, wanneer de kauwgom wordt doorgeslikt en dit in het luchtwegenstelsel terecht komt. Echter geldt dit voor alle etenswaren, dus niet alleen voor kauwgom.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: HLN | Beeld ter illustratie