Oktober is borstkanker-maand, zoveel vrouwen krijgen hiermee te maken! DIT zijn de signalen waar je op moet letten!

Borstkanker komt helaas erg veel voor, hierom is het van groot belang dat vrouwen (en ook mannen!) alert zijn op de vroege signalen dat er iets niet in de haak is met je lichaam.

  • Wanneer kan je jezelf nu het beste controleren? Het beste tijdstip is vlak na je menstruatie. Je borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie dus dan kan je oneffenheden beter voelen dan ervoor.
  • Let op de huid van je borsten. Een verandering in de huid kan een signaal zijn dat er iets niet goed zit: een gedeukte, bobbelige, verdikte, rode of schilferige huid is teken dat je naar de huisarts moet.
  • Onderwerp de tepel aan een onderzoek. Jeukt je tepel, is hij roder dan normaal, schilferig, wordt hij dikker, trekt hij naar binnen of komt er vloeistof uit? Neem dan meteen contact op met de dokter.
  • Hoe onderzoek je nu je borsten? Simpel: steek je arm in de lucht en bevoel je blote borst met een paar vingers door over de gehele oppervlakte van je borst te drukken. Vergeet hierbij je oksel niet, hier zitten je lymfeklieren!

Wees alert, heb je ergens ook maar geringe twijfel over of wil je gewoon even zekerheid? Ga altijd naar de huisarts. Deel dit bericht met je vrienden!