Onderzoek toont aan: een 8-urige werkdag is veel te lang

werkdag

Aha: dit is hoeveel uren je per dag écht productief bent

Voelt het soms alsof je niet vooruit te branden bent als je weer je 8 uren op kantoor probeert vol te maken? Dat ligt dan niet aan jou! Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat we simpelweg niet in staat zijn om ons 8 uur lang te focussen. Een ideale werkdag zou dan ook veel korter moeten zijn, aldus de onderzoekers.

Werkdag, werkweek

In steeds meer landen worden er proeven gedraaid met een vierdaagse werkweek. Vijf dagen per week aan je baan besteden wordt steeds minder populair. Maar nu delen onderzoekers dat er mogelijk ook een andere manier is om de werkweek zo in te korten dat er aan productiviteit niets verloren gaat: een kortere werkdag! Volgens de onderzoekers zou een werkdag van 8 uur veel te veel vragen van je concentratie. Een betere optie is volgens hen een werkdag van 5 uur.

Productief

Met een 8-urige werkdag vraag je behoorlijk wat van jezelf. Natuurlijk zul je tijdens die 8 uren ook wel eens wat afleiding hebben: even koffie halen, keuvelen met je collega’s, snel je appjes checken…maar uiteindelijk ben je toch echt 8 uur lang behoorlijk geconcentreerd bezig. Alex Pang, expert op het gebied van rust en productiviteit, deelt: “Onderzoek laat zien dat mensen zich maximaal voor vijf uren per dag kunnen concentreren. Natuurlijk zijn er dagen waarop het lukt om in die overige 3 uren nog wat uit te voeren. Maar de meesten van ons zijn tot 5 uren per dag echt productief.”

Balans

En hoewel het misschien gek klinkt, is het toch echt waar: met minder werkuren krijg je uiteindelijk meer gedaan. Dit blijkt ook steeds vaker uit onderzoeken naar een vierdaagse werkweek. Met een verkorte werkweek of werkdag is er vaak beter tijdsmanagement, hebben werknemers een betere balans tussen privé en werk en gaat de mentale gezondheid erop vooruit. Zo zorgt minder werken dus voor meer productiviteit. Kortom: misschien een ideetje om met de baas te bespreken als het weekend weer is afgelopen?

Lees ook: Krapte op arbeidsmarkt, maar plan ontbreekt: ‘Gewoon kortzichtig’

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Bethany Legg