Onderzoek: déze gewoonte kan helpen tegen dementie

gewoonte dementie

Deze gewoonte kan letterlijk zorgen dat je hersenen minder krimpen

Een Amerikaans onderzoek van twee universiteiten heeft gekeken naar ouderen die lichte dementie-symptomen vertonen. En dan in het bijzonder: op welke manier men ervoor kan zorgen dat cognitieve beperkingen en dingen als geheugenverlies het best tegen kunnen worden gegaan. En daar kwam een bijzondere conclusie uit.

Lichte beperkingen

Voor het onderzoek volgden de doktoren 107 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar over een langere periode. Hierbij was het doel om uit te zoeken hoe zij cognitieve beperkingen en milde symptomen van dementie tegen kunnen gaan. Voor het onderzoek werden twee methoden met elkaar vergeleken: één groep deelnemers kreeg een set digitale hersentrainingsspelletjes. De andere groep kreeg steeds digitale kruiswoordpuzzels.

Twaalf weken lang gingen de beide groepen ouderen intensief met deze trainingen aan de slag. Hierna werden nog tot en met 78 weken terugkerende ‘booster-sessies’ gehouden. Zo werd de ontwikkeling van de ouderen over anderhalf jaar gevolgd.

Conclusie

Hier kwam een heel duidelijke conclusie uit naar voren: kruiswoordpuzzels blijken een stuk beter te werken dan de andere hersentrainingsspelletjes. Zowel op het gebied van cognitieve capaciteiten als dagelijks functioneren scoorden de kruiswoordpuzzels beter. Vooral op de lange termijn bleek dit verschil te maken.

Naast deze mentale verbeteringen voor kruiswoordpuzzelaars, hadden de vertrouwde woordpuzzels nog een ander effect. Ziekten als Alzheimer kunnen er namelijk voor zorgen dat je hersenen letterlijk krimpen. Maar voor de ouderen die zich bezighielden met kruiswoordpuzzels gold dat het inkrimpen van de hersenen minder hard ging.

Bekend

De onderzoekers vermoeden dat dit verschil te verklaren is door hoe bekend ouderen vaak zijn met kruiswoordpuzzels. Vooral voor ouderen die al met zwaardere beperkingen te maken hadden, zou dit een verschil kunnen maken. “Deelnemers bij wie beperkingen verder gevorderd waren, konden zich mogelijk beter binden met de bekende kruiswoordpuzzels dan met gecomputeriseerde kennisspelletjes”, vatten de onderzoekers van Columbia University samen.

Verder onderzoek op dit gebied is een must, aldus de onderzoekers. “Onderzoek naar het inzetten van hersentraining als een soort digitale thuistherapie om Alzheimer te vertragen, zou een prioriteit moeten zijn”, sluiten zij hun bericht af. Wij pakken er in elk geval vast een puzzelboekje bij!

Lees ook: Deze onschuldige gewoonte kan een voorbode van dementie zijn

Bron: Columbia Psychiatry | Beeld: Unsplash, Alexandra Lowenthal