Onderzoek: mensen die vroeg opstaan zijn gelukkiger

vroeg opstaan

Ben jij een ochtendmens?

Slecht nieuws voor mensen die ’s ochtends moeite hebben met wakker worden, want vroeg opstaan is in meerdere opzichten erg goed voor je. 

Vroeg opstaan

Je gezondheid is natuurlijk ontzettend belangrijk. Hier kun je op meerdere manieren aan bijdragen. Sporten, gezond eten, stoppen met roken of elke dag vroeg uit de veren. Ja, echt waar. Vroeg opstaan is een manier om bewust voor je gezondheid te kiezen. Daarnaast zijn vroege vogels ook nog eens een stuk gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Toronto. Dus heb jij moeite met opstaan en blijf je maar snoozen? Tijd voor verandering!

Voordelen

Laten we eerst eens kijken welke voordelen dat vroege opstaan eigenlijk heeft. Allereerst is het goed voor je stressniveau. Want als je om 7.30 uur nog in bed ligt terwijl je om 8.00 uur de deur uit moet, begin je de dag waarschijnlijk gestrest en gehaast. Ochtendmensen zetten de wekker een half uurtje eerder, zodat ze rustig aan de dag kunnen beginnen. Even wakker worden, jezelf aankleden, ontbijten en wellicht nog een kleine workout: de dag begint zo een stuk relaxter.

Gelukkiger

Maar dat is niet het enige voordeel. Ochtendmensen zijn ook een stuk productiever, waardoor je weer een gelukkig gevoel krijgt. ’s Ochtends zit je nog vol energie, waardoor je lekker kunt knallen. Na een lange werkdag is dat bij de meesten wel anders. Want wat doe je nog nadat je thuiskomt, hebt gekookt, gegeten en de boel weer hebt opgeruimd? Tot sot zijn vroege vogels pro-actiever dan avondmensen, zo blijkt uit het onderzoek. Je prestaties verbeteren, waardoor je carrière succesvol verloopt en je salaris hoger is.

Zo word jij een ochtendmens

Ben jij inmiddels ook overtuigd dat vroeg opstaan fantastisch kan zijn? Dan ben je vast heel benieuwd hoe je die switch kunt maken als het nu nog niet helemaal in je zit. Morgenochtend meteen om 5.00 uur je bed uitspringen is misschien iets te ijverig. Doe het in kleine stapjes, zodat je eraan kunt wennen en het makkelijker vol te houden is. Begin met 15 minuten eerder naar bed en 15 minuten eerder opstaan. Plak daar per week zo’n 5 tot 10 minuten aan vast, zodat je je vroege ritme opbouwt. Om vroeger in slaap te vallen helpt het om de slaapkamer zo donker mogelijk te maken en voor het slapengaan genoeg te bewegen. Met deze tips wordt vroeg opstaan een makkie!

Lees ook: Is het beter voor je relatie om samen of apart te slapen?

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels