Onderzoek: met een rommelende maag denk je minder goed na

Tijd voor een Snicker dus?

Nog éven een klusje afmaken voor de lunch, en er dan twee keer zo lang over doen als normaal. Of met een rommelende maag de supermarkt inlopen en vervolgens met een kar vol junkfood bij de kassa aansluiten. Tja: we herkennen het allemaal. En wat blijkt nu? Onderzoek heeft aangetoond dat je hier helemaal niets aan kunt doen. Je hersenen werken namelijk een stukje minder als je honger hebt.

Onderzoek

Uit een studie van de Universiteit van Dundee blijkt dat ‘honger’ ervoor zorgt dat je minder helder kan nadenken over belangrijke beslissingen in het leven. De deelnemers kregen vragen voorgelegd over geld, voeding en andere vormen van beloningen.

Ze kregen de vragen twee keer voorgelegd: een keer als ze gegeten hadden en een keer toen ze een maaltijd hadden overgeslagen. Wat blijkt? De deelnemers hadden duidelijk moeite met beslissingen maken toen zij een maaltijd hadden overgeslagen.

Ongeduldig

Het onderzoek toonde aan dat de proefpersonen ongeduldiger werden wanneer ze niet gegeten hadden. Zo waren ze eerder geneigd om genoegen te nemen met minder. Niet alleen qua eten, maar ook op financieel gebied. “Mensen weten dat als ze honger hebben, het geen goed idee is om naar de supermarkt te gaan, omdat ze dan vaak ongezonde keuzes maken. Ons onderzoek toont echter aan dat honger hebben ook andere soorten beslissingen kan beïnvloeden”, zegt hoofdonderzoek Benjamin Vincent.

Dus, mocht je ooit voor een belangrijke beslissing komen te staan: zorg er dan voor dat je goed gegeten hebt, voordat je de knoop doorhakt!

Lees ook: Onderzoek: samen slapen met je partner is goed voor je gezondheid

Bron: Grazia | Beeld: Unsplash, Henley Design Studio