Onderzoek toont aan: je pijnstiller werkt sneller door dit drankje

Huisarts & Wetenschap voerde een onderzoek uit naar de werking van pijnstillers

Of je nu wakker wordt met barstende koppijn na een avondje stappen, je afscheid hebt genomen van je verstandskies of je simpelweg een griepje te pakken hebt: een pijnstiller nemen we allemaal weleens. We nemen ‘m niet voor niets in, dus de werking van de pijnstiller mag zo snel mogelijk beginnen. Met een flinke slok water slik je de paracetamol door, maar is die slok water wel zo effectief? 

Hierbij werd voornamelijk gekeken naar het effect bij pijnstillers tegen hoofdpijn, pijn na de bevalling en kiespijn na een ingreep.

Cafeïne

Uit een onderzoek van Huisarts & Wetenschap, waarbij twintig eerdere studies zijn meegenomen, blijkt dat cafeïne helpt om de werking van een paracetamol te stimuleren. Dit geldt voor een dosis cafeïne die gelijk is aan de hoeveelheid van één kopje koffie. Niet alleen zou de werking volgens de onderzoekers versnellen, maar ook zou de combinatie van cafeïne met een paracetamol tot extra pijnvermindering leiden.

Klein verschil

Ondanks dat het effect niet heel groot is, vindt het onderzoeksteam de uitkomst wel noemenswaardig. Ongeveer 5 tot 10 procent van de patiënten (7238 deelnemers), gaf aan baat te hebben bij de pijnstillers die met een ‘kopje cafeïne’ werden ingenomen. Deze testpersonen vertelden dat zij minstens 50 procent minder pijn ervoeren. Er werd tijdens het onderzoek voornamelijk gekeken naar het effect van pijnstillende middelen tegen hoofdpijn, kiespijn na een ingreep en pijn na de bevalling.

Geen zorgen

Voor velen klinkt dit misschien raar. Je hoort een paracetamol gewoon in te nemen met water, toch? Volgens de onderzoekers kan het innemen van een paracetamol in combinatie met cafeïne echter absoluut geen kwaad. Er werden tijdens het hele onderzoek namelijk geen bijwerkingen geconstateerd. Deze ‘combinatie’ is daarom absoluut veilig. Wellicht eens het proberen waard?

Lees ook: Ibuprofen en paracetamol: kun je ze combineren of gaan ze niet samen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels