Onderzoek toont aan: ‘Cardiotraining werkt net zo goed tegen Parkinson als medicatie’

cardiotraining parkinson medicatie

Klachten van Parkinson kunnen aanzienlijk verminderd worden door cardiotraining

De hersenziekte Parkinson is een complexe ziekte met veel uiteenlopende klachten. Medicatie is vaak nodig om bepaalde klachten tegen te gaan. Gelukkig is niet alleen medicatie de oplossing, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Zo zou drie keer cardiotraining per week net zo goed bijdragen aan de motoriek van Parkinsonpatiënten als medicatie.

Veel beweging blijkt juist erg goed te zijn voor mensen met Parkinson.

Trainingsprogramma’s

Door zowel geestelijke als lichamelijke beperking is het voor patiënten met Parkinson extra moeilijk om beweging en sport lang vol te houden. Onderzoekers van het Radboudumc ontwikkelden om deze reden speciale trainingsprogramma’s. Tijdens deze trainingen werden patiënten juist gestimuleerd om de oefeningen ook thuis uit te voeren.

Hometrainers

Voor het onderzoek werden patiënten in twee groepen verdeeld. In de eerste groep zaten mensen die een motiverende app mee naar huis kregen. Hierbij moesten ze rek- en strekoefeningen uitvoeren. Bij de tweede groep werd een hometrainer thuis geplaatst met daarop motiverende spelletjes. Deze mensen kregen de opdracht om minimaal drie keer in de week 30 tot 45 minuten op de hometrainer te fietsen. De moeilijkheid van het spel werd door het systeem aangepast op de hartslag van het individu. Hierdoor werd de zwaarte van de training geoptimaliseerd. De uitdagingen werden daarnaast groter naarmate de fitter wordende deelnemers. Het beloningssysteem van de app en de motiverende spellen droegen volgens de onderzoekers bij aan het uitvoeren en volhouden van de opdrachten.

Effectief

De onderzoekers konden naderhand concluderen dat de patiënten het meeste baat hebben bij de fietsoefeningen op de hometrainer. Naast de conditie werd ook de motoriek van deze groep aanzienlijk verbeterd. Het effect was volgens de onderzoekers zelfs zo sterk, dat het vergelijkbaar was met het effect van de gangbare medicatie die patiënten met Parkinson kregen.

Doorbraak

Het is een groot voordeel voor de patiënten om thuis de oefeningen uit te voeren, zo stellen de onderzoekers. De betekenis van dit onderzoek is volgens hoofdonderzoeker Bas Bloem groot. “We gaan nu onderzoeken of langduriger fietsen er ook voor kan zorgen dat het verloop van de ziekte wordt afgeremd. De door ons ontwikkelde ‘exergaming’ aanpak leent zich daarnaast heel goed als toepassing om het sportgedrag bij patiënten met andere aandoeningen duurzaam te verbeteren”, stelt Bloem.

Lees ook: Cardioloog deelt 5 tips over hoe ze haar hart gezond houdt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Radboudumc, Margriet | Beeld: Pixabay