Nieuw onderzoek toont aan: je kunt beter vier dagen werken dan fulltime

En dit gebeurde er met de werknemers toen ze vier dagen gingen werken

Minder werken, je loon behouden en drie dagen weekend hebben. Dat klinkt je toch als muziek in de oren? Werknemers in het Nieuw-Zeelandse bedrijf Perpetual Guardian ondervonden het toen hun baas besloot om de werknemers zes weken lang niet vijf, maar vier dagen te laten werken. 

Minder werken voor hetzelfde loon, werkt dat motiverend?

Parttime

In Nederland komt parttime werken veel voor, maar dan vaak niet tegen hetzelfde salaris als bij een fulltime baan. In het buitenland komt parttime werken veel minder vaak voor: daar is fulltime -of zelfs meer dan fulltime- de norm. Toch besloot het Nieuw-Zeelandse investeringsbedrijf Perpetual Guardian de proef op de som te nemen door de werknemers van het bedrijf zes weken lang vier dagen te laten werken in plaats van vijf dagen. En dat wél tegen het fulltime loon.

Productief

En wat bleek? De werknemers werden niet alleen heel rustig, maar ook productief van de maatregel. Door middel van een enquête vooraf hadden de onderzoekers vastgesteld dat 54 procent van de werknemers vond dat ze een goede balans tussen werk en privé hebben. Dit percentage steeg na de zes weken tot 78 procent. Daarnaast vertelden de werknemers dat ze door vier dagen werken veel minder stress voelden en dat ze het idee hadden dat ze meer betrokken waren bij het team.

Aanrader

Maar niet alleen voor de werknemers waren er alleen maar voordelen: ook bleek het op de werkvloer veel stiller te zijn omdat er geconcentreerder werd gewerkt. Ook de pauze’s duurden minder lang: werknemers bleven minder lang koffiedrinken en gingen eerder weer aan het werk. De CEO van het bedrijf kan er dan ook kort over zijn en raadt alle bedrijven aan om een werkweek van vier dagen in te stellen: “Je krijgt er een gemotiveerd, energiek en loyaal team voor terug.”

Lees ook: Deze KPN-reclame gaat viraal om een wel hele bijzondere reden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet | Beeld: Pexels