Onderzoek: ‘Vrienden maken je gelukkiger dan een partner’

Gelukkiger-vrienden-partner

Wie had dat verwacht!

Een hechte band met vrienden of een liefdevolle relatie, het zijn beide dingen waar we heel blij van worden. Toch worden we veel gelukkiger van vrienden dan van onze partner of gezin. Benieuwd hoe dit zit? Wij leggen het uit. 

Onderzoek

Onderzoeker Nathan Hudson was ook benieuwd naar wat ons nou echt gelukkiger maakt en heeft hier onderzoek naar gedaan. Hierbij heeft hij 400 mensen gevraagd naar de momenten waarop ze zich heel gelukkig voelden, met hun gezin en met hun vrienden.

Meer geluksgevoel

Waarvan je misschien zou denken dat je met je gezin gelukkiger bent dan met vrienden, laat het onderzoek heel wat anders zien. Momenten met vrienden zorgden bij de ondervraagden namelijk voor meer geluksgevoel. Hudson legt uit: “Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen gelukkiger zijn als ze tijd doorbrengen met hun vrienden dan met hun romantische partners. Onze studie komt tot dezelfde conclusie. Een belangrijke vernieuwing aan onze studie is echter dat we statisch gecontroleerd hebben wat voor activiteiten er precies ondernomen worden wanneer mensen tijd doorbrengen met vrienden en familie.”

Andere activiteiten

De reden dat ze gelukkiger waren, heeft niets te maken met of het vrienden of familie is. Maar met vrienden onderneem je wel andere activiteiten dan met je gezin. Zo ga je bijvoorbeeld gezellig naar de bioscoop of naar het terras. Met je partner of gezin ben je vaak veel drukker. Hierdoor zouden mensen sneller een geluksgevoel hebben bij vrienden dan bij het gezin. “Dit betekent dat mensen dus niet per se meer genieten van het gezelschap van vrienden. Mensen hebben alleen wel de neiging om meer plezierige dingen te doen als ze met hun vrienden zijn”, maakt Hudson nog even duidelijk. Had jij dit verwacht?

Lees ook: Wat denk jij: kunnen mannen en vrouwen beste vrienden zijn?

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Simon Maage