Onderzoek: vroeg opstaan is slecht voor avondmensen

avondmensen-slapen

Handig om te weten!

Je hebt vroege vogels en je hebt nachtuilen. Goed nieuws voor de mensen die iets langer in hun nest willen blijven liggen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat avondmensen een ochtendritme niet moeten forceren. Dit kan namelijk heel ongezond zijn. Wij draaien ons daarom nog een keer om!

Onderzoek

Ben jij een avondmens, dan is het gezonder als je je nog een keer omdraait. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter in Engeland. De reden: ochtendmensen hebben in de ochtend minder vaak last hebben van mentale problemen. Ochtendmensen hoeven zich namelijk minder aan te passen aan het ‘normale’ ritme. Voor avondmensen, dus mensen die vooral in de avond de meeste energie hebben, is vroeg opstaan daarom net wat zwaarder omdat ze het ‘normale’ ritme niet hebben.

Gemoedstoestand

Daarnaast is vroeg opstaan ook slecht voor je gemoedstoestand. Biochemicus Jessica O’Loughlin vertelt hierover: “We hebben ontdekt dat mensen die niet in lijn leven met hun biologische klok vaker depressief zijn en over het algemeen een lager welzijn ervaren.” Omdat avondmensen niet hun biologische klok volgen, gaan ze tegen hun natuurlijke ritme in. Door alsnog wel in de ochtend vroeg op te staan, hebben avondmensen dan weinig slaap gehad. Daarom is avondwerk zoals nachtdiensten of een flexibele baan perfect voor avondmensen.

Niet snoozen

Let er overigens wel op dat je niet vaak gaat snoozen. Hoe fijn het ook lijkt om nog een paar minuten te slapen, is dit heel slecht voor je lichaam. Je onderbreekt je lange, diepe slaap namelijk met een reeks dutjes. En dit zorgt ervoor dat je je nog slaperige en duf voelt. Het is daarom beter om meteen uit bed te gaan zodra je wekker gaat. Hoe moeilijk en zwaar dat ook kan zijn!

Lees ook: Last van een déjà vu? Dat heeft met deze factoren te maken

Bron: Vriendin| Beeld: Pexels