Onderzoek wijst uit: Disney-films kijken is goed voor je gezondheid

Haal ze maar weer uit de kast! (of van Disney+)

De herfst is aangebroken en dat betekent dat we het liefst onder een dekentje op de bank wegkruipen bij een lekkere film. Voor de filmliefhebbers onder ons hebben we heel goed nieuws, want het kijken van Disney-films is hartstikke gezond! Enne, dat komt niet alleen door alle happily ever afters.

Magisch gevoel

The Lion King, 101 Dalmatiërs, Pocahontas en Mulan: wat hebben we vroeger veel uurtjes doorgebracht met Disney-films. En, hoewel we nu wat jaartjes ouder zijn en al talloze andere films hebben gekeken, valt het magische gevoel van een Disneyfilm niet te evenaren. Bovendien zijn die films ook nog eens héél goed voor je mentale gezondheid, zo blijkt uit onderzoek.

Therapie

Sterker nog: volgens onderzoekers werken Disney-films eigenlijk een beetje als therapie. Dat komt doordat de films vaak zware onderwerpen bespreekbaar maken. Als je ooit een Disneyfilm hebt gekeken, weet je namelijk dat deze niet alleen maar over mooie prinsessen, knappe prinsen en lieve dieren gaan. Lastige onderwerpen uit het echte leven, zoals angst of de dood, spelen een grote rol in Disneyfilms. Uit alle 57 onderzochte films, stierven zo’n 70 personages, zo blijkt uit het onderzoek.

Voordelen

Denk bijvoorbeeld aan dé scène uit The Lion King, waarin Mufasa overlijdt en Simba alleen overblijft. Hoewel we het nog steeds amper drooghouden bij dat stuk, heeft het ook zo zijn voordelen. Volgens de onderzoekers word je door middel van het kijken naar zulke films namelijk beter in het relativeren van vergelijkbare situaties in je eigen leven. Ook zou het zo makkelijker worden om over dit soort gebeurtenissen in ons eigen leven te praten. Aha! Wij weten in ieder geval wat ons dit weekend te doen staat!

Lees ook: Met deze ‘geheime’ codes kun je alle films en series op Netflix zien

Bron: Grazia | Beeld: Pexels