Onderzoekers beweren: ‘Alcohol met mate drinken is nog steeds schadelijk’

alcohol

Overstappen naar een colaatje dan maar?

Een wijntje of biertje moet zo nu en dan kunnen. Toch weten we heel goed dat we bij het nuttigen van alcohol niet per se héél erg gezond bezig zijn. Het bevat de nodige calorieën en bovendien is alcohol schadelijk voor je lijf. Echter zou alcohol niet per se slecht voor je zijn als je het met mate drinkt, maar ook dit blijkt niet waar te zijn.

Alcoholgebruik

Onderzoekers van het Imperial College in London hebben het alcoholgebruik onder duizenden mensen onderzocht en kwamen daarbij tot de conclusie dat alcohol – zelfs als je maar één glas drinkt per dag – al invloed kan hebben op je lichaam. Zo zorgt alcohol voor een kleiner volume van de hersenmassa, een grotere massa van de hartkamers en een hoger vetgehalte van de lever.

Aandoeningen

Het krimpen van de hersenmassa kan in verband gebracht worden met een van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer, terwijl leververvetting weer kan leiden tot leveraandoeningen. Kortom, ook al drink je per week zo’n zes middelgrote glazen wijn, dan zijn er alsnog bepaalde risico’s aan verbonden.

Advies

Daarom roepen sommige onderzoekers de overheid op om de richtlijnen aan te passen. Professor Paul Elliott, van het UK Dementia Research Institute in Imperial, zei hierover: “We bevelen aan dat de huidige gezondheidsrichtlijnen worden heroverwogen”. Andere onderzoekers beweren echter dat dit onderzoek nog geen belangrijk bewijs bevat voor de mogelijke gevolgen die worden genoemd na het drinken van alcohol. Voorlopig kun je dus nog gewoon een wijntje of biertje drinken. Maar wel met mate… Ha!

Lees ook: Zo ontkurk je een wijnfles met een schoen

Bron: The Times | Beeld: Unsplash