Onthuld: om DEZE reden smaakt koffie in het vliegtuig zo vreemd…

Waarom vliegtuigkoffie zo vreemd smaakt? Wij weten het!

De zomer komt er weer aan en tripjes naar het buitenland worden massaal geboekt. Ga jij per vliegtuig naar die fijne zonnige bestemming? Dan kan het maar zo dat jij aan boord een kop koffie besteld, maar waarom smaakt dat bakkie toch zo anders dan thuis?

Vooropgesteld: de vreemde smaak ligt niet aan de koffiebonen. Waar het wel aan ligt? Aan het water waarmee de koffie wordt gezet. Aan boord van het vliegtuig bevinden zich grote tanks met ‘drinkbaar water’. Best logisch dat het drinkbaar moet zijn, maar het water in deze tanks wordt gebruikt voor het wassen van je handen op het toilet en het wordt ook gebruikt om koffie mee te zetten. En tja… dit water is niet het meest schone water.

Vies water aan boord 
Oké, het water aan boord van het vliegtuig is niet per se vies, maar echt schoon is het ook niet. Uit een EPA-rapport in 2012 is gebleken dat 12 procent van het vliegtuigwater het E. colibacterie bevat. Daarnaast worden de watertanks vaak maar één keer in de zes maanden (!) schoongemaakt. Ook kookt het koffiewater tot een lagere temperatuur dan normaal, wat ook niet bepaald bevorderend is voor de smaak.

Smaakpapillen
Maar er is nog een boosdoener, namelijk je eigen smaakpapillen. Wanneer jij je tig kilometers boven de grond bevindt, heb je te maken met meer zaken dan semischoon water. Cabinedruk en de droge lucht in het vliegtuig beïnvloeden je smaakperceptie met 30 procent! Hierdoor smaakt niet alleen je koffie anders, maar ook alle andere gerechten en dranken die jij aan boort nuttigt hebben hierdoor een andere smaak.

Bron: HelloGiggles | Beeld: Unsplash