DIT kan je ontlasting jou vertellen over je buikvet! Wij hadden geen idee

verstopt

Dit kan jouw poep je vertellen over je buikvet!

Oké, laten we maar meteen met de deur in huis vallen: we gaan het over ontlasting hebben. Ook wel drollen, poep en feces genoemd. Niet een heel geliefd onderwerp, maar je ontlasting zegt veel over je gezondheid en kan je vertellen of je goed voor jezelf zorgt of niet. De gezondheid van je darmen is dan ook een bepalende factor van je algehele immuunsysteem en welzijn.

Nog iets waar je ontlasting een boekje over open kan doen: je buikvet. Wetenschappers op het gebied van afvallen en gewichtsverlies richten zich de laatste jaren steeds meer op poep. Jouw ontlasting kan vertellen waarom je maar niet van eventueel buikvet afkomt. In een onderzoek gepubliceerd in het Journal Genome Biology (een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift, red.) legden wetenschappers van het King’s College in Londen het verband tussen gewicht, poep en de plek waar iemand het meeste vet opslaat. De onderzoekers analyseerden de bacteriële diversiteit van 3600 staaltjes, afkomstig van 1300 tweelingen.

Wit vet
Daarna onderzochten ze het percentage viscerale lichaamsvet (het witte buikvet rondom je organen, oftewel: het vet dat je niét wilt hebben) en het onderhuidse vetweefsel van de proefpersonen. Na een uitgebreide vergelijking ontdekten de wetenschappers het volgende: Hoe diverser de microbiotica (dat is de samenstelling van bacteriën in je ontlasting), hoe kleiner de kans is dat iemand overgewicht heeft, en hoe minder kans diegene maakt op ongezond, wit buikvet.

Probiotisch
Het is nog niet duidelijk of het verbeteren van je darmgezondheid ook daadwerkelijk kan leiden tot het afnemen van je buikvet, maar het kan volgens de wetenschappers absoluut geen kwaad. Probeer veel vezels en water binnen te krijgen, en daarnaast probiotische gerechten, dit stimuleert je darmgezondheid. Probiotische voedingsmiddelen zijn onder andere: tempeh, yoghurt, donkere chocolade, augurken, roggezuurdesem, zuurkool, doperwten en kefir.

Bron: WomensHealthMag | Beeld: Pexels