Handig: Zo ontstaan aften in je mond (en zo behandel je ze)

Aften-ontstaan-behandelen

Aften kunnen soms erg pijnlijk zijn

Pijnlijke blaasjes, ook wel aften genoemd, kunnen erg vervelend zijn. Deze blaasjes zien eruit als blaren en zitten vaak net op de verkeerde plekken waardoor eten en drinken pijnlijk wordt. Vroeger werd er gezegd dat aften ontstaan door een vitaminetekort, maar klopt dit wel? We leggen het uit!

Vitaminetekort

Aften in je mond kunnen behoorlijk pijn doen. De ontstoken rode rand van de blaasjes kunnen nog vuriger worden waardoor je een branderig gevoel krijgt. Er gaan speculaties rond hoe aften kunnen ontstaan. Zo wordt vaak genoemd dat een tekort aan vitamine C de oorzaak is. Volgens de experts van de website Thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlandse Huisartsen Genootschap, wordt dit alleen ontkracht. Want het is ook mogelijk om een tekort te hebben aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur dat in het bloed zit.

Andere oorzaken

Naast een tekort aan vitamines, zijn er ook nog andere oorzaken die voor aften kunnen zorgen. Zo is het meer voor de hand liggend dat aften voortkomen uit kleine wondjes in de mond. Deze wondjes ontstaan tijdens het tandenpoetsen, flossen of als iemand een kunstgebit draagt dat niet goed past. Daarnaast kunnen stress, een droge mond, hormonale veranderingen of erfelijke belasting er ook voor zorgen dat er sneller aften in de mond groeien. Een ander geval dat minder vaak voorkomt, is een bijwerking van zware pijnstillers of medicatie tegen kanker.

Aften behandelen

Gelukkig trekken aften vaak vanzelf weer weg en zijn ze niet gevaarlijk. Wanneer ze veel pijn doen, zijn er manieren om de pijn te verminderen. Dit kan met een mondgel met de werkzame stof lidocaïne, bijvoorbeeld. Dit doe je als volgt: doe een klein beetje mondgel op een wattenstaafje. Smeer de mondgel met het wattenstaafje precies op de aft. Beste moment is voor het slapen of vlak voordat je gaat eten. Door de mondgel gaat het eten dan veel makkelijker. De mondgel werkt binnen een paar seconden en blijft een uur werken. Let op: gebruik de gel maximaal acht keer per dag.

Voorkomen

Helaas is het niet mogelijk om aften te voorkomen. Wanneer je er veel last van hebt, kun je proberen te achterhalen hoe het komt dat je steeds aften krijgt. Door bijvoorbeeld te hard je tanden te poetsen. Of je tandenborstel niet op tijd te vervangen. Wanneer je weet wat de oorzaak kan zijn, kun je hier in het vervolg beter op letten. Ook kan het door je eetgewoontes komen. Aften raken namelijk extra geïrriteerd door pittig eten en zure dranken als sinaasappelsap. Probeer deze daarom links te laten liggen wanneer je last hebt van blaasjes in je mond. Dit helpt het helingsproces.

Lees ook: Ontstoken oog: hierdoor komt het (en zo behandel je het)

Bron: Maxvandaag, Thuisarts.nl | Beeld: Pixabay