Ontstoken tandvlees: het kan gevaarlijker zijn dan je denkt

Een tandvleesontsteking kan ernstige gevolgen hebben

Elke ochtend en avond voeren we hetzelfde ritueel uit. Boven, onder, achter en voor: we poetsen onze tanden met zorg. Toch is er een belangrijk onderdeel dat – als ik voor mijzelf mag spreken– vaak overgeslagen wordt. Je tandvlees! Laat je dit deel van je mond onberoerd? Dan kan dat gevaarlijker zijn dan je denkt. 

Dit wisten wij nog niet!

Onderzoek

Zo’n 30 tot 45 procent van de wereldbevolking lijdt aan een hoge bloeddruk, oftewel de belangrijkste veroorzaker van hart- en vaataandoeningen. Daarnaast is ook een ontsteking in het tandvlees een groot probleem. Naar schatting heeft zo’n vijftig procent van de wereldbevolking hier last van. Onderzoekers vermoeden al een langere tijd dat er een verband zou zijn tussen een hoge bloeddruk en tandvleesontsteking. En je raadt het al: uit onderzoek bleek dit ook nog eens te kloppen.

Risico’s

Britse onderzoekers van het Eastman Dental Institute onderzochten bij verschillende testpersonen hoe hoog de bloeddruk was. Hieruit bleek dat de gemiddelde bloeddruk 4,5 mmHg hoger was bij patiënten met tandvleesontsteking dan bij mensen zonder tandvleesontsteking. “De verschillen zijn niet te verwaarlozen. Een gemiddelde bloeddrukstijging van 5 mmHg wordt gekoppeld aan een met 25 procent verhoogd risico op overlijden door een hartaanval of beroerte”, geeft onderzoeker Dr. Munoz Aguilera aan.

Gevaarlijk

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het risico op een hoge bloeddruk groter is naarmate de tandvleesontsteking erger wordt. Heb je een flinke tandvleesontsteking? Dan heb je wel 22 tot 49 procent kans op een hoge bloeddruk, afhankelijk van de ernst van de ontsteking.

Hoe komt dit

Wat precies de oorzaak is tussen de twee? Daar hebben de onderzoekers geen exact antwoord op. Toch vermoeden de wetenschappers dat het ligt aan de aanwezige ontstekingen in je lichaam. Een tandvleesaandoening en de bijbehorende orale bacteriën zorgen voor ontstekingen in het lichaam en dit heeft weer gevolgen voor de bloedvaten. Ben je getroffen door een tandvleesontsteking? Maak dan maar snel een afspraak bij de tandarts. En daarnaast geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Lees ook: 3 natuurlijke middelen tegen branderige en geïrriteerde ogen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash