Onverzadigd of verzadigd: dit is het verschil tussen de vetten

Verschil-vetten-verzadigd-onverzadigd

Het is belangrijk om voldoende vetten binnen te krijgen

Eten dat veel vet bevat, wordt altijd gekoppeld aan ongezond eten. Wanneer we op dieet zijn, proberen we vetten dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Maar als we Koelkastcoach Sabine Leijten moeten geloven, is dat juist slecht. Sommige vetten zijn namelijk belangrijk voor het lichaam. Zo belangrijk dat wanneer je ze uit je leven bant, ze voor nare gezondheidskwalen kunnen zorgen. We leggen uit hoe het zit! 

Te weinig gezonde vetten

Volgens Koelkastcoach Sabine Leijten heeft je lichaam vetten nodig. “Als je te weinig gezonde vetten binnenkrijgt, loop je het risico op een vitaminetekort en een verstoorde hormoonhuishouding”, legt Sabine uit. Ook het immuunsysteem gaat minder goed werken, waardoor je sneller lichamelijke klachten krijgt. Daarnaast verhoogt te weinig vet de bloeddruk, het cholesterolgehalte en vermindert mogelijk het zicht.

Verzadigde vetten

Sabine benadrukt hierbij wel dat er een verschil is tussen gezonde en ongezonde vetten. Gezonde, verzadigde vetten zijn namelijk belangrijk om geen gezondheidskwalen te krijgen. Sabine: “Verzadigde vetten zitten boordevol gezonde, verzadigde vetzuren. Deze zijn nodig voor ons lijf. Wij hebben ze nodig als bouwstenen en brandstof.” Volgens haar vind je deze verzadigde vetten in producten die gemaakt zijn van en door vee dat onder goede leefomstandigheden leeft. Wanneer dieren niet goed behandeld worden, bevatten ze meer ongezonde, verzadigde vetten. Dit komt doordat het vee bewerkt voedsel eet en veel meer binnen staat.

Onverzadigde vetten

Naast verzadigd vet, heeft het lichaam ook onverzadigd vet nodig. Deze bestaan uit goede, gezonde vetzuren. Alle cellen in je lichaam hebben deze vetten nodig om soepel te blijven en goed te functioneren. Als voorbeeld neemt Sabine het verbrandingssysteem: “Je verbrandingssysteem heeft gezonde, vette brandstof nodig om vet te verbranden.” Onverzadigde vetten vind je in plantaardige oliën, vette vis, noten, zaden en avocado. Dit zijn onmisbare vetten, omdat het lichaam dit niet zelf kan aanmaken.

Hoeveelheid per dag

Er is een limiet aan de hoeveelheid vet die je op een dag binnen moet krijgen. Wanneer je meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgt, slaat het lichaam het overtollige vet op. Daarom is het voor vrouwen verstandig om niet meer dan 80 gram vet op een dag te eten, en mannen niet meer dan 100 gram. Ook te weinig vet is gevaarlijk, en kan leiden tot lichamelijke klachten.

Lees ook: Hoe je een gezond gewicht kunt behouden na je veertigste

Bron: MaxVandag | Beeld: Unsplash Thought Catalogus