Dit is waarom je ooglid soms oncontroleerbaar trilt


Dit is de reden waarom je ooglid trilt

Heb je hier ook weleens last van? Je zit gewoon te werken of op de bank en ineens begint je ooglid oncontroleerbaar te trillen. Je kunt er niks aan doen, want hoe vaak je ook knippert, je ooglid blijft bewegen. Irritant! Het doet geen pijn, maar het kan wel irritant worden als het lang aanhoudt. Hoe komt het eigenlijk?

Dit is de reden.

Myokymie

De medische naam van het trillen van je ooglid heet myokymie. Het is niks ernstigs, maar het kan wel irritant worden als je er vaak last van hebt. Bij de meeste mensen begint hun bovenste ooglid te trillen, maar bij sommige mensen trilt ook het onderste ooglid. Soms duurt het maar even, soms heb je er langer last van. Wel gaat het altijd vanzelf weer weg.

Reden

Ooglid spasmes zijn veelvoorkomend en geen reden tot paniek. Er zijn een aantal oorzaken waardoor jouw ooglid kan beginnen te trillen. Bijvoorbeeld omdat je moe bent of omdat je erg gestresst bent. Ook kan het komen omdat je veel hebt gesport, te veel koffie of alcohol hebt gedronken of rookt. Ga dus na of dit een reden kan zijn. Minder bijvoorbeeld je cafeïne-inname en zorg dat je genoeg slaapt.

Verhelpen

Hoe kun je ervoor zorgen dat je ooglid niet meer spontaan begint te trillen? Heb je er regelmatig last van, kijk dan goed naar je leefpatroon. Slaap je kort, drink je veel cafeïne en alcohol en rook je ook nog eens? Dan is het wellicht een goed idee om meer te slapen, minder koffie en alcohol te drinken en te stoppen met roken. Als je erg last hebt van je oog dan kun je er een warm compres op leggen, bijvoorbeeld door een washandje nat te maken met warm water.

Checken

Heb je regelmatig last van myokymie en weet je niet precies waarom, houd dan eens een dagboekje bij van hoe lang je slaapt en wat je eet. Zie je een patroon? Bijvoorbeeld dat je ooglid trilt op de dagen dat je alcohol nuttigt of wanneer je slecht hebt geslapen? Dan weet je wat er te doen staat. Zie je geen patroon en heb je vaak en veel last van je oogleden, dan is het wellicht een goed idee om toch even langs de huisarts te gaan. De kans is klein, maar het kan voorkomen dat er een probleem is met de zenuwen in of rondom je ogen die ervoor zorgen dat je ooglid blijft trillen.

Lees ook: Waarom je ‘s nachts wakker wordt en wat je dan juist niet moet doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Tip Hero | Beeld: Pexels