Oogmigraine: dit zijn de symptomen en zo verminder je het

oogmigraine
Oogmigraine staat ook wel bekend als ‘migraine zonder hoofdpijn’

Deze vorm van migraine is over het algemeen een vrij onbekend fenomeen. En dat terwijl redelijk veel mensen er regelmatig last van kunnen hebben. Een aanval van oogmigraine duurt meestal tussen de 5 en 30 minuten waarin oogheelkundige verschijnselen optreden, zonder hoofdpijn. Dit kunnen bijvoorbeeld flikkerende beelden of zwarte vlekken zijn in een deel van het gezichtsveld.

Oogmigraine is niet gevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn.

Wat is oogmigraine?

Mensen die voor het eerst een aanval van oogmigraine ervaren, kunnen in eerste instantie best schrikken. Het kan namelijk lijken alsof je iets ergs overkomt en dat je tijdelijk niets of nauwelijks kan zien. Door een verminderde bloedstroom kan het voorkomen dat het netvlies en de bloedvaten van het oog soms beschadigd raken. Het gevolg zijn flikkerende, zwarte vlekken. Een permanent verlies van het gezichtsvermogen komt vrijwel niet voor.

Tijdelijke aard

Zowel volwassenen als kinderen en tieners kunnen last hebben van oogmigraine. Bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Een aanval is vaak van tijdelijke aard en heeft geen ernstige gevolgen voor je zicht. De migraine duurt dan ook vaak niet langer dan een half uur. Daarna houdt het spontaan weer op.

Symptomen

Deze vorm van migraine gaat vaak gepaard met oogheelkundige- en soms ook neurologische verschijnselen, zonder hoofdpijn. De afwijkende beelden die mensen met oogmigraine kunnen zien is:

  • Een groter wordende vlek met gekartelde randen.
  • Geometrische figuren.
  • Een trillend beeld (vergelijkbaar met een hete dag, dat het asfalt op een lange weg in de verte op een plas lijkt).
  • Ruis of sneeuwbeeld (zoals op de televisie).
  • Tijdelijk zwart beeld. Zwarte vlekken breiden zich binnen een paar minuten uit of verminderen het zicht.
  • Wazig zicht.
  • Geen bonkende hoofdpijn en misselijkheid, zoals bij migraine wel het geval is.

Lees op de volgende pagina wat de oorzaken van oogmigraine kunnen zijn en hoe je het kan voorkomen.

Pagina 1/2