Ben jij ook al zo’n jojo als het om gewicht gaat? DIT is de oorzaak van dat nare jojo-effect!

jojo

Het jojo-effect: veel afvallen en dan dubbel zoveel weer aankomen!

‘Geen crashdieet volgen, hoor, dan kom je straks nog meer aan!’ Ja, we kennen het allemaal en roepen het ook allemaal. Toch hebben we het allemaal wel eens gedaan en het jojo-effect aan den lijve ondervonden. Je valt kilo’s af maar het lijkt er vervolgens driedubbel weer aan te zitten.

Jarenlang is gedacht dat het jojo-effect niet wetenschappelijk te onderbouwen is, totdat onderzoekers van de Maastricht University er achter kwamen dat het alles te maken heeft met de opbouw van je vetcellen. Het team van hoogleraar Edwin Mariman onderzocht het vetweefsel van mensen die na het afvallen weer aankwamen. Het komt dus niet, zoals velen vaak denken, doordat je lichaam compleet ontregeld raakt door een streng dieet.

Uit onderzoek van Kirsten Berk, diëtist en onderzoekster aan het Erasmus MC, blijkt dat een ‘crashdieet’ met maaltijdshakes heilzaam werkt bij mensen met overgewicht en diabetes. “Maar ook als je geen diabetes hebt, hoeft snel afvallen niet ongezond te zijn. Zolang je maar alle bouwstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.” De diëtiste voegt hieraan toe dat het vaak aan het eetgedrag ná het dieet ligt dat de kilo’s er weer zo snel aan zijn. “Doordat je vet- en spiermassa kwijtraakt, heb je wél minder energie nodig dan voorheen. Veel mensen houden daar geen rekening mee. Na een dieet gaan ze vaak weer net zo veel eten als daarvoor, waardoor ze geheid aankomen, soms zelfs meer dan ze zijn afgevallen.” Maar dit is niet de enige reden… Lees verder op pagina 2!


Pagina 1/2