Heb jij ook last van die vervelende rode vlekken in je gezicht? DIT kun je ertegen doen!

Heel vervelend en soms pijnlijk: rode vlekken in je gezicht!

Als jij er last van hebt dan weet je maar al te goed wat het met je zelfvertrouwen kan doen: rode vlekken op je huid en dan vooral op je gezicht. Je bent je er elke dag bewust van en je weet dat het anderen ook opvalt. Deze rode vlekken heten rosacea, wat letterlijk ‘rood als een roos’ betekent.

Rosacea
Vooral vrouwen van middelbare leeftijd kunnen er erg last van hebben. Een van de meest opvallende kenmerken is de rode vlekken op de huid en daarnaast kunnen er ook kleine witte puistjes op de huid ontstaan. Een ander kenmerk is de gesprongen bloedvaatjes op het gezicht, ook wel bekend als couperose. Vooral op de wangen, kin en neus komen de vlekken en onregelmatigheden veel voor. Ongeveer de helft van de patiënten met rosacea krijgt ook last van de ogen, eczeem, vochtophopingen en meer bindweefsel in de huid. De oorzaak is nog onbekend, maar het kan genetisch zijn. Als je moeder er last van heeft dan is de kans groot dat jij er ook mee te maken krijgt!

Behandeling
Er zijn wel een aantal factoren die het kunnen verergeren; zoals alcoholgebruik, hete dranken, zeer gekruid eten, huidreinigingsmiddelen en bepaalde medicijnen. Maar wat kan je er nu aan doen? Er zijn behandelingen om de klachten te onderdrukken. Zo zijn er crèmes en gels die de symptomen bestrijden en de huid rustiger maken: metronidazol-crème, azelaïnezuur-crème en benzoylperoxidegel. Daarnaast kan je tabletten slikken: tetracycline- of metrodinazoltabletten. Bij een rode en verdikte huid zou je kunnen denken aan een laserbehandeling. Bij alle behandelingen is het verstandig om deze eerst te laten controleren door de huisarts! Mocht niets helpen, kan je huisarts je wellicht doorverwijzen naar een dermatoloog.

Bron: Libelle.tv | Beeld: Pexels