Heb jij ook wel eens een bultje achter je oor? Dit betekent het!

bultje

Heb jij ook wel eens een bultje achter je oor?

Veel mensen hebben hier waarschijnlijk wel eens last van gehad: een hard bultje achter je oor dat net zo plotseling verdwijnt als dat ‘ie verdwenen is. Waar komen die bultjes toch vandaan en belangrijker nog: is het schadelijk? Wij gingen op onderzoek uit en vonden het antwoord voor je! 

We kunnen je gelukkig nu al geruststellen: een knobbeltje achter het oor is over het algemeen onschuldig. Maar waar komt ‘ie vandaan?

Lymfeklier
In de meeste gevallen is een knobbeltje achter de oren onschadelijk. Het kan wijzen op een vergrote lymfeklier of een talgkliercyste, maar het is zelden een teken van een gevaarlijk of levensbedreigend probleem of aandoening. De lymfeklieren zorgen ervoor dat overtollige afvalstoffen uit het lichaam worden gehaald en via het bloed worden afgevoerd. Op plekken waar de klieren zich centreren (zoals achter je oor) kunnen ze gaan opzetten.

Bacteriën
Als je lymfeklier achter je oor opgezet is, dan betekent dit dus dat je in aanraking bent gekomen met bacteriën, door bijvoorbeeld een infectie. Deze infectie kun je lang niet altijd doorgehad hebben in eerste instantie. De witte bloedlichaampjes in je lymfe gaan zich vermenigvuldigen, om op deze manier de bacteriën tegen te gaan. Samen zijn de witte bloedlichaampjes immers sterker in de verdediging tegen de bacteriën. Het gevolg voor het uiterlijk van je klier is dat deze gaat opzetten. Je hebt nu een opgezette klier – bijvoorbeeld achter je oor!

Gelukkig, niets om je druk over te maken dus! Wist jij dit? Deel dit met je vrienden zodat zij het ook weten!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: OpgezetteKlieren.nl | Beeld: ter illustratie