Heb jij ook zo vaak last van droge en vermoeide ogen? Hier komt het door en DIT doe je eraan!

Droge ogen, erg vervelend.  Maar waar ligt het aan én wat doe je eraan?

  1. Droge ogen worden veroorzaakt doordat je ogen te weinig knipperen. Bij het knipperen wordt de traanklier geactiveerd. Iedere keer dat je knippert, komt er een vetachtige vloeistof uit je traanklier en dit vocht wordt verspreid over je oogbal. Als je niet genoeg knippert, krijgt je oog deze vetachtige vloeistof niet en wordt je oog niet beschermt tegen de invloeden van buitenaf en worden je ogen droog. Mensen die veel achter een beeldscherm zitten knipperen doorgaans veel te weinig.
  2. Daarnaast kan het komen door droge lucht, wanneer je bijvoorbeeld in een ruimte met airconditioning bent.
  3. Hormonale veranderingen kunnen ook een oorzaak zijn voor droge ogen, zo maken vrouwen na de menopauze vaak minder traanvocht aan. Ook het slikken van de anticonceptiepil kan droge ogen veroorzaken.

Wat kan je doen tegen droge ogen?

  1. Voldoende zout water drinken! Klinkt vreemd, maar je ogen en je lichaam bestaan voor een groot deel uit zout water. Zout door een glas water mengen is goed voor je vochtbalans en mineraalhuishouding. Gebruik wel ongeraffineerd zeezout. Keltisch zout staat bekend om zijn vele spoorelementen en mineralen. Twee glazen water met een beetje van dit zout zal de conditie van je ogen ten goede komen.
  2. Hang bakjes met water aan de verwarming om de vochtkwaliteit in het huis te verbeteren. Hierdoor verhoog je de luchtvochtigheid en zullen je ogen minder snel uitdrogen.
  3. Geef je ogen eens een massage. Dit is om de traanklieren te stimuleren. Je plaatst je drie vingertoppen heel zachtjes op je gesloten oogleden en je maakt drie cirkelbewegingen naar links, drie naar rechts, dan laat je los. Doe dit nog tweemaal. Deze oefening kun je meerdere keren op de dag herhalen!

Bron: Volzicht


Pagina 2/2