Ook zo’n ontzettende last van hooikoorts? Dan moet je DIT eten!

Onderzoekers beweren dat deze voedingsmiddelen allergische reacties verminderen

Niezen, snotteren, krabben aan je jeukende ogen. Het is niet bepaald hoe de gemiddelde Nederlander de aankomende zomer wil doorbrengen, maar toch is het voor veel mensen helaas vaste prik zodra de pollen weer in de lucht hangen. Pilletjes helpen wel een beetje tegen die vervelende hooikoorts, maar uit onderzoek blijkt dat sommige voedingsmiddelen allergische reacties kunnen helpen onderdrukken!

Niezen, een kriebel in de keel, oorpijn, duizeligheid. Het zijn allemaal nare symptomen die nog weleens om de hoek komen kijken wanneer je hooikoorts hebt. Niet bepaald een pretje. Volgens gezondheidssite Sonima kunnen sommige voedingsmiddelen je helpen de vervelende allergie tegen te gaan! 

Ananas. Het sap in een ananas is rijk aan bromelaïne. Sommigen beweren dat dit stofje een afslankende werking heeft, maar dat is (helaas) niet waar. Wel is het zo dat het een ontstekingsremmende functie en zelfs een anti-allergische werking heeft. Neem dus maar gerust nog een plak ananas!

Uien. In bijna elk hartige gerecht is een gesnipperd of gekarameliseerd uitje wel lekker. Volgens Tsjechische wetenschappers zijn uien zelfs ‘de meest bestudeerde voedingsmiddelen vanwege hun anti-allergische eigenschappen’. Waaraan uien deze eer te danken hebben? Aan het stofje quercetine, een antioxidant die het immuunsysteem stimuleert, ontstekingen tegengaat en die ervoor zorgt dat er minder histamines vrijkomen. En laat laatstgenoemde nu net de boosdoener van allergische reacties zijn.
Lust je geen uien? Dan is er nog geen nood aan de man; in appels, broccoli en bessen zit ook veel quercetine.

Kurkuma. Het is geen populair kruid, maar dat lijkt het binnenkort misschien wel te worden. In India wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt als medicijnen en in het Nederlandse AMC wordt er ook al onderzoek naar gedaan. De specerij, die ook in kerrie zit, bevat het stofje curcumine, een van de belangrijkste anti-oxidanten. Het beschermt de hersenen tegen beschadiging en het heeft een ontstekingsremmende functie die het lichaam in staat stelt om beter te herstellen na een allergische reactie.

Broccolikiemen. Onderzoekers moeten er nog meer onderzoek naar doen, maar ze vermoeden sterk dat mensen met astma en allergieën mogelijk minder last hebben van luchtverontreiniging als zij broccoli of broccolikiemen hebben gegeten. Ook zorgen de kiemen ervoor dat je minder schadelijke celen aanmaakt. Broccolikiemen kun je vaak al in de meeste supermarkten in de koelcellen vinden, maar je hebt ze ook binnen een paar dagen zelf gekweekt met behulp van een kweekschaaltje.

Bron: Margiet. Beeld: Archief.