Heb je ook zo’n vervelend bobbeltje aan de zijkant van je grote teen? HIER komt het door…

Die knobbels op je teen kunnen behoorlijk pijnlijk zijn!

Het kan erg vervelend en pijnlijk zijn; een bobbeltje aan de zijkant van je grote teen. Het zorgt ervoor dat je schoenen bijvoorbeeld niet meer lekker zitten en het ziet er ook niet heel flatteus uit. Hoe kom je er aan en nog belangrijker, hoe kom je er weer af? Tips en Weetjes heeft de oorzaak én oplossing voor je gevonden!

Hallux Valgus
Het bobbeltje heet een ‘hallux valgus’ en het is een veel voorkomende aandoening, waarbij sprake is van scheefstand van de grote teen. Het middenvoetsbeentje is naar buiten gedraaid en hierdoor ontstaat die ontsierende knobbel aan de buitenkant van je teen. Vrouwen hebben vaker last van hallux valgus dan mannen, wat hierin kan meespelen is dat vrouwen vaker schoenen dragen die een rol kunnen spelen. Vooral schoenen met een hoge hak of vernauwing bij de tenen zijn slecht. Zorg dus altijd voor goede schoenen, die goed passen, zonder vernauwingen. Ook een goed voetbed is belangrijk.

Ernstige gevallen
In ernstige gevallen kan overgegaan worden tot een operatie, waarbij de hallux valgus operatief verwijderd wordt. Door het chirurgisch ingrijpen worden de botten en de pezen van de voet gecorrigeerd om de grote teen weer in de juiste positie te plaatsen. Soms moet een stukje van de ontstane bult verwijderd worden.

Een aantal tips op een rijtje: 

  • Kies bewust voor goed schoeisel en neem er de tijd voor
  • Steunzolen, viltjes en ringpleisters kunnen een uitkomst zijn. Denk ook aan kleine spalken die de scheefstand van de grote teen tijdelijk verhelpen
  • Wissel regelmatig van schoenen en koop schoenen met de juiste pasvorm (wijdtemaat, lengte etc)
  • Draag geen hoge hakken
  • Er zijn zogenoemde teenspreiders. Ze houden de tenen uit elkaar, waardoor de huid kan herstellen.

Nog meer tips voor poezelige voeten: 

Bron: www.zorgvoorbeweging.nl | Beeld ter illustratie