5 mogelijke oorzaken van overmatige dorst

oorzaken dorst
Extreme vormen van dorst kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem

Komt het weleens voor dat je de hele dag door extreme dorst hebt? Het kan natuurlijk zijn dat je meer moet drinken. Maar drink je genoeg en heb je het idee dat het hier niet aan ligt? Dan kan het mogelijk wijzen op een van deze vijf onderliggende oorzaken.

Wees er op tijd bij om gezondheidsproblemen te voorkomen.

1. Onvoldoende gehydrateerd 

We gaven het al eerder aan, maar de meest voor de hand liggende oorzaak van extreme dorst is dat je onvoldoende gehydrateerd bent. Hoeveel water je precies moet drinken is moeilijk te zeggen, aangezien dit voor iedereen anders is. Woon je bijvoorbeeld in een warm klimaat of sport je veel? Dan moet je logischerwijs meer drinken. Een goede test is om de kleur van je urine te bekijken. Hoe lichter de kleur, hoe beter.

2. Voedingspatroon

Je voedingspatroon kan ook invloed hebben op de mate van dorst die je hebt gedurende de dag. Zo is bijvoorbeeld bekend dat het keto-dieet (koolhydraatarm) als bijwerking extreme dorst kan opwekken. Koolhydraten worden in dit dieet vervangen door vet. Dit houdt in dat je veel room als mayonaise, kaas en slagroom binnenkrijgt. Rijst, pasta en aardappelen worden vermeden.

3. Schildklierproblemen

Klachten bij mensen die last hebben van een overactieve schildklier kunnen per persoon verschillen. Er is geen reden tot paniek wanneer je overmatige dorst hebt wanneer je schildklierproblemen hebt, maar probeer wel andere symptomen als gewichtsverlies, trillende handen, uitputting, angstaanvallen en een licht gevoel in je hoofd in combinatie met overmatige dorst in de gaten te houden. Uit voorzorg is het beter om een afspraak te maken bij de huisarts als je meerdere van de bovenstaande symptomen ervaart.

4. Diabetes

Veelvoorkomende symptomen van diabetes type 1 en type 2 zijn het hebben van dorst en veel moeten plassen. Dit heeft te maken met een slechtere werking van de nieren, omdat ze niet meer in staat zijn om alle glucose tegen te houden en omdat de bloedsuikerspiegel veel te hoog is. Glucose trekt vocht aan en daarom zullen je nieren meer vocht doorlaten dan anders. Dit resulteert in meer dorst en vaker een bezoek te brengen aan het toilet.

5. Medicatie

Er zijn veel medicijnen die als mogelijke bijwerking overmatige dorst veroorzaken. Hier vallen onder andere medicatie als allergiemedicijnen, antidepressiva en medicijnen tegen een te hoge bloeddruk onder.

Lees ook: Last van brandend maagzuur? Vermijd dan ‘s avonds deze 4 dingen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Pexels