Pas op! In deze gemeente moet je niks meer uit je tuin eten!

stoffen

De gevaarlijke stoffen PFOA en GenX zijn gevonden op de bladeren en in de wortels

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam waarschuwen omwonenden van de chemiefabriek Chemours in Dordrecht om geen groenten en fruit uit de tuin meer te eten; hier kunnen namelijk gevaarlijke stoffen op zitten. 

GenX en PFOA
Op de bladeren van struiken en op het gras zijn de giftige stoffen GenX en PFOA aangetroffen. Deze stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en mensen kunnen deze stoffen dus beter niet binnenkrijgen. Toxicoloog Jacob de Boer van de VU zegt tegen Foodwatch: “Het is vooral het hoge gehalte van PFOA dat ons verontrust. Dit is een stofje dat volgens de fabriek sinds 2012 niet meer gebruikt wordt. Maar we troffen het in hoge hoeveelheden aan. Dit kan twee dingen betekenen: ofwel PFOA breekt minder snel af dan we dachten, ofwel de fabriek is nooit gestopt met PFOA gebruiken.”

Goed wassen
De Boer zegt dat het niet aan te raden is om groeten en fruit uit de tuin te eten, maar als je het echt wil doen dat je ze goed en zorgvuldig moet wassen. De gevaarlijke stof zit niet alleen op de bladeren, maar ook in de wortels van planten. Eerder werd al bekend dat de gevaarlijke stof GenX ook in het drinkwater gevonden was in enkele grote steden in Zuid-Holland. Chemours zelf zegt de gevaarlijke stof PFOA niet meer te gebruiken sinds 2012 en dat ze gaan onderzoeken hoe ze minder kunnen gaan uitstoten.

Bekijk hier de reportage van Eenvandaag over de gevaarlijke stoffen van Chemours.

Wil je dit artikel nog eens lezen? Bewaar ‘m op je Pinterest!

Bron: Foodwatch | Beeld: video stil