Op DEZE manieren kan je toch verbranden als je zonnebrand op hebt, belangrijk om te lezen!

Insmeren en toch verbranden? Dat kan!

Heerlijk, die warme dagen met tropische temperaturen. Het leven verplaatst zich van binnen naar buiten, de dagen zijn lang en de avonden zwoel. De slippers kunnen weer uit de kast en het is eindelijk weer tijd voor luchtige zomerkleding. Maar dit soort heerlijke dagen nemen ook een paar sluipende risico’s met zich mee.

En verbranden is natuurlijk de meest voorkomende zomerkwaal, het is iedereen weleens overkomen. Minstens een keer peer jaar zitten we letterlijk en figuurlijk op de blaren van ons onverantwoordelijke zongedrag. Goed insmeren dan maar om dit soort perikelen te voorkomen? Nou, het is ietsje complexer dan dat. Want óók als je je goed insmeert, ligt verbranden altijd op de loer. En dat is omdat je zeer waarschijnlijk één of meer van de volgende dingen fout doet! Check dit lijstje dus even voordat je gaat smeren!

  1. Je smeert wel zonnebrand, maar te weinig: als je je hele lichaam insmeert met zonnebrandolie of -crème heb je ongeveer 30 gram nodig. Dit is ongeveer 1 shotglaasje vol!
  2. Je smeert zonnebrand én je zweet heel erg: Dat kan er zomaar voor zorgen dat je zonnebrand als het ware van je lijf wordt ‘afgewassen’. Als je je huid goed wilt beschermen, smeer dan elke keer opnieuw als je huid nat of plakkerig wordt.
  3. Waterproof is niet de hele dag geldig: Waterproof zonnebrand beschermt je niet de hele dag. Smeer elke 80 minuten opnieuw.
  4. Je smeert alleen op het strand: Natuurlijk heb je een extra dikke laag zonnebrand nodig als je een dagje naar het strand gaat. Maar je huid heeft dagelijks baat bij zonnebescherming, ook als je naar je werk gaat bijvoorbeeld. Zonnestralen gaan zelfs door je autoruit naar binnen.
  5. Je smeert zonnebrand en slikt antibiotica: Als je aan de antibiotica zit, is je huid extra gevoelig en kun je het beste in de schaduw blijven en/of een pet dragen.
  6. Je slikt de anticonceptiepil: Bij het gebruik van de pil zou het kunnen dat je huid gevoeliger is. Extra opletten in de zon dus.
  7. Je laat je ogen onbeschermd: Ook je oogleden hebben zonnebescherming nodig. Een grote zonnebril kan al veel doen; dan heb je wél een vermelding nodig dat de glazen UVA en UVB-stralen tegenhouden. Want die bescherming bieden lang niet alle zonnebrillen.

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie