Het paddenstoelenseizoen is begonnen, pas op voor deze dodelijke exemplaren!

Het eten van deze paddenstoelen kan extreem gevaarlijk zijn!

Door de natte zomer heeft het paddenstoelenseizoen dit jaar extra vroeg zijn intrede gedaan. Overal waar je kijkt poppen paddenstoelen uit de grond; veel onschuldige paddenstoelen maar ook giftige soorten. Deze paddenstoelen staan niet alleen diep in het bos, maar ook in (speel)tuinen. 

En dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Giftige paddenstoelen
Biologen waarschuwen voor giftige paddenstoelen die soms ook in tuinen en kinderspeelparkjes staan. Deze giftige paddenstoelen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties; mensen kunnen ziek worden en soms zelfs komen te overlijden. Vorig jaar werden er 149 meldingen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum gedaan van mensen die ziek werden door paddenstoelen. De grote meerderheid van deze gevallen betrof kinderen tot 12 jaar. In 2009 en 2010 stierven twee mensen na het eten van een giftige paddenstoel.

Het is dus van belang dat zowel kinderen als volwassenen leren welke paddenstoelen ze moeten mijden. Hieronder een overzicht van RTL Nieuws.

1. Groene knolamaniet

De groene knolamaniet, ook wel de ‘hoed des doods’ genoemd,  veroorzaakt 90 procent van alle sterfgevallen; het eten van één paddenstoel kan leiden tot een fatale vergiftiging. De paddenstoel heeft een verwarrend uiterlijk daar hij lijkt op de gewone champignon. Maar let op; een champignonachtige paddenstoel met een groene glans is een groene knolamaniet!

2. Voorjaarsknolzwam

De voorjaarsknolzwam is een witte paddenstoel met een gelig midden. Hij komt voor in naaldbossen en kan dodelijk giftig zijn. De hoed van de paddenstoel kan tot wel acht centimeter groot worden, de steel is wit en bijna geheel glad. Verwar hem niet met de witte boschampignon!

3. Panteramaniet

De panteramaniet is te herkennen aan zijn geelbruin- tot donkerbruine hoed met witte stipjes. Ook deze variant is giftig. Het eten van de paddenstoel kan tot de dood leiden; er bestaat namelijk geen tegengif. Deze paddenstoel komt voor op zanderige gronden.

4. Voorjaarskluifzwam

Een volwassene zal deze paddenstoel wellicht niet zo snel eten door zijn aparte uiterlijk, maar kinderen en huisdieren stoppen alles in hun mond. Het eten van de voorjaarskluifzwam kan leiden tot leverfalen en uiteindelijk de dood.

5. Bundelmosklokje

Het kleine bundelmosklokje mag dan wel een onschuldig en en schattig paddenstoeltje lijken, dit is het zeker niet. De paddenstoel is zeer giftig en een kleine hoeveelheid kan al tot een ernstige vergiftiging lijken. Je vindt deze soort groeiend op takken en stammen.

6. Giftige satijnzwam

De satijnzwam is erg giftig en een vergiftiging hiermee kan zelfs fatale gevolgen hebben. De satijnzwam is grijs met verschillende tinten, variërend van geel en bruin tot rood. Het heet een vlezige hoed die 6 tot wel 20 centimeter groot kan worden. De satijnzwam is tot november in loofbossen te vinden.

7. Parasolzwam

De parasolzwam is te herkennen aan zijn schilferige hoed en wit met bruine kleur. Wat het lastig maakt is dat de paddenstoel in verschillende maten voorkomt. Parasolzwammen kleiner dan 10 centimeter moeten over het algemeen als giftig en potentieel dodelijk worden beschouwd. Maar eet de grotere voor de zekerheid ook maar niet.

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest! 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Shutterstock