Op je stuitje vallen: kan het nu wél of geen blindheid veroorzaken?

Kan je blind worden als je op je stuitje valt?

Iedereen heeft weleens gehoord van de theorie dat je blind kunt worden als je op je stuitje valt. Maar wat is nu precies waar van deze bewering? Wij hebben antwoord.

Theoretisch gezien kan een harde klap een bepaalde schokgolf in gang zetten die via je ruggenmerg je hersenen bereikt en zo een hersenschudding kan veroorzaken. En aangezien we onze hersenen nodig hebben om te kunnen kijken, zou je zicht kunnen beschadigen. Maar, dit is slechts theoretisch gezien.

Quest laat weten dat je van een dergelijke val niet blind kunt worden. De kans dat er een schokgolf ontstaat wanneer je valt op je stuitje is erg onwaarschijnlijk, laat staan dat deze je hersenen bereikt. Daarnaast zou de schok een lange weg moeten afleggen om van je stuitje naar je hersenen te trekken.

Je wervelkolom is bovendien flexibel genoeg om deze trillingen te onderbreken waardoor ze je hersenen niet kunnen bereiken.

Vallen op je achterhoofd 
Tijdelijke blindheid kan echter wel veroorzaakt worden, maar dit gebeurt vaak niet wanneer je op je stuitje valt. Jonge kinderen vallen nog weleens en wanneer zij hard op hun achterhoofd terecht komen, kunnen zij last hebben van tijdelijke blindheid. Daarnaast lopen mensen die erg bijziend zijn ook dit risico. Een oogarts vertelt aan de Volkskrant dat mensen die bijziend zijn een gaatje in hun netvlies kunnen krijgen wanneer ze hard op hun achterhoofd vallen. Hierdoor kunnen zij wel degelijk blind worden.

Bron: Volkskrant, Quest Beeld: Healthline