Wees alert: Aziatische tijgermug is weer gesignaleerd in dit deel van Nederland

 

De tijgermug is weer gespot

De bewoners van een wijk in het Gelderse Aalten kregen deze week een opmerkelijke brief in de brievenbus. De Aziatische tijgermug is daar gesignaleerd en dit betekent dat de bewoners extra alert moeten zijn. Twee bewoners van de wijk meldden recentelijk de vondst van een opvallende mug bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), aldus een woordvoerster van de gemeente. 

Muggenvallen
Na inspectie bleek dat het om een Aziatische tijgermug ging, waarna de wijk verder werd onderzocht. Bij dit onderzoek werden ook larven van de mug gevonden. De NVWA plaatst nu zogenaamde muggenvallen in een straal van 500 meter rondom de vindplaats en water in potten, gieters of regentonnen waarin de muggen mogelijk meer eitjes kunnen leggen moet worden weggegooid of behandeld.

Knokkelkoorts en Zika
De tijgermug kan ernstige ziektes zoals knokkelkoorts en zikakoorts overbrengen, maar dit gebeurt alleen als de muggen al iemand hebben gestoken die zo’n ziekte heeft. Gelukkig lopen er in Nederland weinig mensen rond met één van deze ziekten, dus de kans dat de tijgermug hier slachtoffers maakt is nihil. Toch bestaat de kans en is het raadzaam om alert te zijn. Het is niet de eerste keer dat de Aziatische tijgermug in Nederland is gespot. De muggen liften meestal mee naar Nederland in autobanden of in lucky bamboo, een oosterse kamerplant. Eerder dit jaar zijn tijgermuggen gevonden in Weert en Naaldwijk.

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NU | Beeld: Pexels