Ongesteld? Zo voorkom je dat opgeblazen gevoel tijdens ‘die tijd van de maand’

buikpijn

Zo ga je dat opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie uit de weg

Moeder natuur op bezoek hebben, op de katoenen pony rijden of het maandelijks feestje ‘vieren’, er zijn heel wat (niet eens altijd zulke duidelijke) manieren om aan te geven dat je ongesteld bent. Al snappen we niet hoe iemand ooit op het idee kwam om je menstruatie een feestje te noemen. Er komen namelijk nogal wat kwaaltjes om de hoek kijken als je ongesteld bent. Heb jij tijdens je ongesteldheid vaak last van een opgeblazen gevoel? Dan kun je dat gelukkig voorkomen.

Het hangt er maar net vanaf waardoor je opgeblazen gevoel -op de ongesteldheid na- wordt bezorgd.

Vier redenen

Een veelvoorkomende klacht van vrouwen die menstrueren is toch wel het opgeblazen gevoel. Net als gevoelige borsten, rug- en buikkrampen is dat opgeblazen gevoel erg vervelend. Helaas valt niet aan alles wat te doen, maar hormoonexpert Alisa Vitti weet wel hoe je een opgeblazen gevoel kunt voorkomen. Eerst moet je echter weten met welk soort opgeblazen gevoel je te maken hebt, er zijn namelijk vier redenen waarom je tijdens je ongesteldheid te maken kunt hebben met een opgeblazen gevoel.

Veel oestrogeen

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun menstruatie last van een opgeblazen gevoel omdat ze veel oestrogeen aanmaken, zeker in vergelijking met andere hormonen. Oestrogeen houdt veel water en zout in de weefsels vast en dit resulteert in een opgeblazen gevoel. Gelukkig kan dit makkelijk voorkomen worden door tien dagen voor je menstruatie een drankje te maken wat je overtollig oestrogeen afvoert. Je hebt hiervoor enkel het sap nodig van wortel, rode biet, selderij en citroen nodig.

Veel cortisol

Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt als je stress hebt of slecht slaapt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je meer zout vasthoudt en dit kan ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. Als je ongesteld bent, maak je vaak ook meer cortisol aan omdat je tijdens deze periode vaak vermoeider bent. Gelukkig kun je dit wat verhelpen door een lichte workout te doen. Sporten is namelijk de manier om te ontspannen en de manier om de aanmaak van het gelukshormoon endorfine te stimuleren.

Lees op de volgende pagina wat nog meer voor een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie kan zorgen.

Pagina 1/2