Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Schrap deze voedingsmiddelen dan uit je dieet

opgeblazen gevoel

Je voelt je er een stuk beter door

Iedereen heeft weleens last van de zogenoemde foodbaby. Dit kan zijn doordat je je in het weekend hebt laten gaan en alles wat los en vast zat. Maar ook als je gezond en niet te veel eet kun je last hebben van een opgeblazen gevoel. Door bepaalde voedingswaren te schrappen uit je dieet, kun je ervoor zorgen dat dat opgezwollen gevoel na het eten verdwijnt.

Het mijden van (te veel) vet en suiker is een goede manier om een opgeblazen gevoel te voorkomen, maar welke voedingsmiddelen kunnen nog meer zorgen voor die foodbaby?

Zuivelproducten

Als je licht overgevoelig bent voor lactose of het dierlijke eiwit caseïne, kan het ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel krijgt als je een zuivelproduct hebt gegeten. Je kunt erachter komen of dit voor jou geldt, door zuivel een aantal dagen links te laten liggen.

Soja

Sojaproducten kunnen een rol spelen bij de vergistingen in je darmen. Dit kan zich uiten in windjes en een opgeblazen gevoel. Ban de sojaproducten een paar dagen uit je dieet om erachter te komen over je er gevoelig voor bent.

Gluten

Zoals je overgevoelig kan zijn voor lactose, geldt dat ook voor gluten. Let eens op of je na het eten van brood of pasta een opgeblazen gevoel hebt. Is dat het geval? Dan heb je er zeker baat bij om een afspraak te maken met een arts of diëtiste, zij kunnen een gebalanceerd dieet voor je opstellen.

Te veel vezels

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel kan het eten van vezels je ervan afhelpen, maar te veel vezels eten kan ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. Lastig, lastig. In fruitsoorten als peren en appels zit pectine, een vezel die langzaam wordt verteerd. Als je dit eet, zit je langer vol, maar er kan een opgeblazen gevoel ontstaan. Krijg je veel vezels binnen? Zorg er dan voor dat je genoeg water drinkt. Je lichaam gaat dankzij het water efficiënt met de vezels om.

Kruisbloemige groentes

Groentes zijn hartstikke gezond, maar van sommige groentes kan je buik wat minder blij worden. In Kool, bloemkool, broccoli en spruitjes zit een complexe suiker raffinose. Welke voor de aanmaak van lichaamsgassen zorgt en dat kan je weer een opgeblazen gevoel geven.

Lees ook: Last van een opgeblazen gevoel? Zo kom je er binnen 30 seconden weer vanaf!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Jan Magazine | Beeld: Pixabay