Opgelet: in déze provincie loop je het meeste risico op een tekenbeet

tekenbeet

En zó ga je ermee om

Nu de lente is begonnen, duiken niet alleen de lammetjes, maar ook minder geliefde dieren op: het tekenseizoen is weer van start gegaan, en dat betekent dat de kans groter is dat je wordt gebeten door een teek. Maar in welke provincie loop je eigenlijk het meeste risico op een tekenbeet? 

Top drie

Na een wandeling, fietstocht of andere activiteit in de natuur is het altijd een goed idee om jezelf te checken op teken. Ze kunnen namelijk de ziekte van Lyme meedragen en deze overdragen in jouw lichaam. En hoewel je overal moet oppassen, is er één provincie in Nederland waar de kans op een tekenbeet het grootste is. In Drenthe werden vorig jaar namelijk 75 meldingen op 100.000 inwoners gedaan. Daarmee belandt de provincie op nummer één als het gaat om tekenbeten, gevolgd door Gelderland en Flevoland.

Favoriete plekken

Volgens het RIVM is het belangrijk om overal uit te kijken voor teken, omdat ze in allerlei gebieden voorkomen. In het bos, het park, de hei, de duinen of in de tuin: teken zitten overal. De beestjes kunnen zich in principe overal op het lichaam vastbijten, maar ze hebben wel bepaalde voorkeuren. Vooral de oksels, liezen, knieholtes en bilspleet zijn favoriete plekken, maar ook rond de rand van het ondergoed, in de nek en achter de oren is het verstandig om goed te controleren op tekenbeten.

Wat je moet doen

Heb je er één gevonden, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen, zodat het beestje geen kans maakt om ziektes over te brengen in jouw lichaam. In de drie maanden na de beet is het belangrijk om de plek goed in de gaten te houden. Verschijnt er een verkleuring op de huid die groter wordt of krijg je bijvoorbeeld last van koorts of spierpijn, dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. De ziekte van Lyme kan behandeld worden met antibiotica, maar kan wel schade aanbrengen als het niet op tijd behandeld wordt. Goed in de gaten houden dus!

Lees ook: Wanneer ga je op je energierekening merken dat de energieprijzen dalen?

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay