OPGELET: mensen met hooikoorts moeten dit weten! Veel mensen weten dit niet!

Mensen met hooikoorts opgelet!

Heel veel mensen hebben last van hooikoorts en de komende dagen moeten we er weer vol aan geloven. 1 op de 5 mensen heeft er last van in Nederland.

Hooikoorts blijkt een flinke negatieve invloed te hebben op de rijvaardigheid. Zonder directe behandeling rijden patiënten zelfs even belabberd als iemand die twee tot drie glazen alcohol heeft gedronken. Jeuk, tranende ogen, een verstopte neus en niesbuien zorgen er voor dat hooikoorts ook in het dagelijks leven voor veel hinder kan zorgen. Zeker tijdens het autorijden.

 

Voor de kleinschalige studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo neusspray toegediend en vervolgens werden met een andere spray allergische symptomen opgewekt. Tevens werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergische medicatie.

Wanneer hooikoortssymptomen werden opgewekt bleken mensen een veel grotere afwijking op de weg te vertonen dan wanneer de placebo werd toegediend. De kans op ongevallen steeg daarmee en de verslechterde rijskills waren zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05 (twee tot drie glazen alcohol).

Op de volgende pagina hebben we wat handige tips voor je.


Pagina 1/2